Председателите на Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия защитиха Холандия в изявление по повод атаките на турското правителство срещу управляващите в Хага.

Реджеп Ердоган сравни властите в страната на лалетата с „нацистите”, заради отмяна на агитационен митинг с участието на турския външен министър и изгонването на социалният министър от страната.

Председателят на ЕП Антонио Таяни заяви, че „обидата срещу една демократична страна, която провежда избори, е обида срещу всички европейски граждани и ценностите, които те отстояват.”

От своя страна, председателят на Европейския съвет – Доналд Туск заяви, че днес Европа е Холандия.

„Особено Ротердам – градът на Еразъм, брутално разрушаван от нацистите, който днес има кмет, роден в Мароко. Ако някой вижда фашизъм в Ротердам, той напълно е откъснат от реалността”, коментира Туск.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е възмутен от сравненията на Германия и Холандия с нацисти, направени в Турция.

„Бях скандализиран от това, което бе казано от Турция за Холандия, Германия и за други страни. Никога няма да приема сравнение между нацистите и съвременните правителства“, посочи Юнкер. Според него, който прави подобни сравнения се опитва да се дистанцира от Европа, а не да влезе в ЕС.

Междувременно германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви, че НАТО трябва да запази Турция като свой член, независимо от увеличаващото се напрежение.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук