Русия, санкции, банки

Съветът на ЕС прие петия пакет от санкции срещу Русия. Решението идва на фона на твърдения, че руски войници са екзекутирали цивилни в селата и градовете извън Киев, предава Euronews. Пакетът от санкции беше одобрен от Комитета на постоянните представители на ЕС.

Според приетите предложения на Европейската комисия, в новия пакет се налага забрана за внос на въглища и други твърди изкопаеми горива от Русия в размер на 4 млрд. евро годишно.

Въвежда се пълна забрана за транзакции с 4 ключови банки на Русия, сред които „ВТБ“.

Ограничителните мерки включват също забрана за достъп на руски кораби до пристанища на ЕС. Изключения се допускат за селскостопански и хранителни стоки, хуманитарна помощ и енергия.

Предвиждат се и санкции за пътнически транспортни оператори на Русия и Беларус. Те няма да могат дори транзитно да превозват стоки през ЕС.

Също така Комисията предложи допълнителна забрана за износ в размер на 10 млрд. евро в сектори, в които Русия е уязвима като квантови компютри, както и важно машинно и транспортно оборудване, а и на внос на продукти като дървесина, цимент, морски дарове и алкохол.

Пакетът включва и обща забрана за участие на руски компании в публични търгове в страните-членки на ЕС и изключване на каквато и да било финансова подкрепа за руски обществени организации.

Санкциите засягат и вноса на водка от Русия в ЕС.

Новите санкции ще влязат в сила след публикуването им в официалния вестник на ЕС, което се очаква по-късно днес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук