Еклектичният център на Скопие е символ на една нация с объркана идея за произход.

Започва ключовата процедура за промени в конституцията на Република Северна Македония. Депутатите се събират, за да обсъдят дали българите и още 5 етноса да бъдат вписани в основния закон. Но първо трябва да решат дали да отворят Конституцията за промени.

Заседанието започва в 12 ч. по обед.

Правителството обаче няма подкрепата на 80 депутати в 120-местния парламент – толкова е необходимото мнозинство, за да бъдат приети промените. Липсват 8 гласа и прогнозите са, че те няма да се намерят.

Всъщност основното гласуване няма да бъде днес. Дебатът може да продължи до 10 дни и чак след това да се проведе гласуването. Северна Македония може да промени Конституцията си до края на септември.

Още през март тази година правителството на РСМ обеща пред Европейския съюз, че ще включи българите в конституцията си. Ангажиментът бе поет по време на среща в Скопие между премиера Димитър Ковачевски и комисаря по разширяването Оливер Вархей.

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ обаче упорито твърди, че промените са под диктат на България. Тя настоява за разпускане на парламента и провеждане предсрочни избори. Късно снощи в сградата на правителството се проведе среща между премиера Ковачевски и посланика на САЩ.

Управляващите се нуждаят от още 8 гласа, за да минат поправките на първо четене. Ковачевски обяви, че парламентарният дебат днес е добър шанс гражданите да се уверят, че промените не са под български диктат. Пред БНТ той заяви, че има реална опасност страната му да бъде разделена от Албания по пътя към ЕС, ако процедурата, за която са нужни 3 гласувания с конституционно мнозинство, не приключи до края на ноември.

Събранието в РСМ днес ще решава дали изобщо да започне процедура по промяна на конституцията на страната с цел вписване на българите и другите в нея.

Часове преди заседанието управляващият „Социалдемократическия съюз на Македония“ и албанските коалиционни партньори нямат мнозинство от 2/3.

А Европейският съюз заяви директно на Скопие, че нова преговорна рамка няма да има. Това означава, че ако т.н. „френско предложение“ от юли миналата година не бъде изпълнено, Северна Македония няма да продължи по пътя си към еврочленство.

Сред условията са промяна на учебниците, чествания на личности и събития от общата ни история и спиране на говора на омразата – неща, които ВМРО-ДПМНЕ категорично отказва да приеме.

Северна Македония извън Европейския съюз – това е общата съкровена мечка на Москва и Белград, защото така напрежението на размирните Балкани може да бъде поддържано по-лесно отвън и употребявано за нечисти цели.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук