бежанци

Европейският съд в Люксембург квалифицира като „задържане под стража“ настаняването на бежанци в изолираната транзитна зона в Унгария. Те трябва да бъдат незабавно освободени, ако действията на властите бъда признати за незаконни, пише „Дойче веле“.

Решението, прието на 14 май, е в резултат на подадена от четирима търещи право на убежище граждани от Афганистан и Иран, настанени в лагера „Рьоске“ на унгарско-сръбската граница.

Както е записано в документа, Унгария е отклонила молбите им за предоставяне на убежище, тъй като те попаднали на нейна територия през Сърбия. Белград е отказал да ги приеме обратно. Унгарските власти са ги настанили в транзитен лагер за времето, през което въпросът е бил разглеждан, а после са взели решение да ги депортират до Афганистан или Иран. Бежанците са оспорили в съда както настаняването в лагер, така и решението за депортация. Унгарският съд, разглеждащ исковете им, е внесъл апелация в Европейския съд.

Съдът в Люксембург е установил, че жалбоподателите не могат „по собствено желание да напускат законно“ изолираната територия на лагера в каквато и да е посока. Те не биха могли да се отправят към Сърбия, тъй като сръбските власти са обявили пребиваването им там за незаконно. Освен това, по такъв начин те биха могли да загубят възможността за получаване на бежански статут в Унгария.

Европейският съд подчертава, че законността на настаняването на бежанци при условия, квалифицирани като „задържане под стража“, трябва да бъде проверена от местните съдилища. Ако съдебната експертиза констатира, че лица, търсещи убежике, са били „взети под стража без реална причина, апелативният съд е длъжен да ги освободи незабавно“.

От 28 март 2017 г. в Унгария е в сила поправка на закона за бежанците. Мигрантите, търсещи убежище в тази страна, се настаняват в два лагера на границата със Сърбия. Те, както и непълнолетни без придружител на възраст между 14 и 18 години, биват настанявани в бунгала, заобиколени от ограда с бодлива тел и под наблюдението на въоръжена охрана.

През юли 2018 г. Европейската комисия подаде жалба срещу правителството в Будапеша в Европейския съд. Процесът на разглеждане на молбите за предоставяне на убежище в Унгария нарушава правилата на Европейския съюз, смятат от Еврокомисията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!