БДЖ , влака

Европейската прокуратура разследва възможни злоупотреби при два проекта за обновяване на българските железници.

Над 100 служители на полицията и ДАНС са участвали в претърсвания на 28 адреса в София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик, пише в съобщение на сайта на прокуратурата.

При обиските, извършени в домовете на заподозрените и в обектите на разследваните фирми, са задържани две лица. Освен това ще бъдат разпитани длъжностни лица от НКЖИ във връзка с усвояването на еврофондовете.

Разследването разкри факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой над 5 млн. лв. от криминално проявени лица.

Разследваните проекти са обновяването на линията София – Пловдив в районите на Костенец и Септември, както и ремонта на трасето Пловдив – Бургас в района между Оризово и Михайлово. Бенефициент на европейско финансиране за над 241 милиона евро и по двата проекта е Национална компания железопътна инфраструктура. Подизпълнители са две частни компании с международно участие.

Разследването е за възможна злоупотреба с европейските средства и пране на пари, пише още в съобщението на институцията в Люксембург.

Преди два дни полицията осъществи първия арест в България, поискан от европейското обвинение – този на кмета на Генерал Тошево, задържан за възможни злоупотреби по програма за саниране, пояснява БНР.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук