Всяка година се увеличава делът на енергията, произведена от възобновяеми източници, която се използва на територията на Европейския съюз. През 2018г. енергията от възобновяеми източници е била около 1/3 от общата – 32%. Това показват данните на европейската статистическа служба „Евростат“.

Най-много енергия се произвежда от вятър и вода (общо 69%). Останалите 30% се делят между слънчевата енергия (12%), биогориво (10%) и други източници (9%).

Ръстът на електроенергията, генерирана от възобновяеми енергийни източници, до голяма степен отразява увеличаването по-специално на вятърната енергия, но и на слънчевата енергия и твърдите биогорива, докато количеството електроенергия, генерирано от водноелектрическите централи почти не се е променило.

възобновяеми източници

Сред държавите членки, над половината от консумираната енергия през 2018г. е генерирана от възобновяеми източници в Австрия (73%), Швеция (66%), Дания (62%), Латвия (53%) и Португалия (52%).

Високият дял на възобновяемите енергийни източници в производството на електроенергия в Австрия и Швеция се дължи основно на хидроенергията, която произвежда повече от три четвърти (77%) от консумираната електроенергия в Австрия и повече от две трети (69%) в Швеция.

Точно обратна е ситуацията в Унгария, Малта, Кипър и Люксембург, където енергията от възобновяемите източници съставлява 10% от общата консумация.

ДАННИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ

22% от използваната енергия у нас през 2018г. е била от възобновяеми източници, което нарежда страната ни близо до средните за ЕС нива. Това е два пъти повече, в сравнение с 2009г. (10,9%). Цената на електроенергията от възобновяеми източници всяка година намалява, като много експерти смятат, че тя вече е дори по-евтина от въглищната. Освен това, енергията от вода, вятър и слънце е значително по-чиста.

Редица европейски държави преминаха към плавно спиране работата на въглищните централи. Само преди дни германското правителство прие закон за постепенен отказ от въглищната индустрия до 2038 година.

В България обаче продължава да се държи на запазването на въглищните централи. Миналата седмица единодушно парламентът задължи правителството да предприеме мерки в защита на производствения капацитет на въглищните централи, в това число и чрез увеличаване на капитала на дружеството „ТЕЦ Марица Изток” 2 от страна на БЕХ, с цел гарантиране на енергийната сигурност на страната, независимо от становището на ЕК по този въпрос.

Още по темата четете ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!