България е сред първенците по рециклиране на пластмасови отпадъци. Това показват данните на европейската статистическа служба „Евростат”.

През 2017-та страната ни е втората сред държавите членки на ЕС по брой рециклирани пластмасови отпадъци – 65% от цялата изхвърлена пластмаса.

Първенец е Литва, която успява да рециклира 74% от пластмасовите си боклуци.

Общите данни за ЕС показват, че се рециклират средно 42% от използваната пластмаса. За сравнение, през 2005-та едва 18% са били рециклирани.

рециклиране, пластмаса

Едва 7 държави успяват да усвоят над 50% пластмасовите отпадъци. Това са Литва (74%), България (65%), Кипър (62%), Словения (60%), Чехия (59%), Словакия (52%), Холандия (50%).

В обратната страна на графиката са Малта, която рециклира по-малко от 1/3 от пластмасовите си отпадъци – едва 24%, Естония, Франция и Финландия – 27%, Ирландия (31), Люксембург (33%).

ЗАЩО Е ВАЖНО ДА РЕЦИКЛИРАМЕ:

Това е един от най-добрите начини да спасим природата около себе си. Всяка година количеството боклук, което човечеството произвежда се увеличава изключително бързо.

Един от най-големите проблеми на Земята е свързан с употребата на найлонови торбички, които също могат да бъдат рециклирани. Например, 1 трилион найлонови торбички се произвеждат в цял свят за една година. 3012 е годината, в която ще се разградят найлоновите торбички, произведени днес.

Всекидневието ни е пълно с пластмаси – чашки за кафе и други напитки, сламки, най-различни видове бутилки и кофички, опаковки за храна, пластмасови торбички в магазините, обзавеждане вкъщи, интериор в колата, апаратура за всички сфери на човешката дейност.

Пластмасата е повече от 10 000 вида, от които се правят различни изделия. Годишното производство на пластмаси по света е 260 милиона тона.

Рано или късно, цялото това огромно количество се превръща в ненужен отпадък.

Рециклиране на пластмаса означава преработка на пластмасови отпадъци, чрез която се получава материал за нови пластмасови изделия. Така се избягва правенето на пластмаса от суровини – въглища, газ и суров петрол, с което се спестяват природни ресурси.

Пластмасовите отпадъци замърсяват изключително много природата, включително и океаните. Стотици хиляди животни измират всяка година поради замърсения им хабитат. И дори това да не ви изглежда страшно, имайте предвид, че животните поглъщат много от боклуците ни, а респективно това стига и до нашата трапеза.

Тоест, от гледна точка и на нашето здраве, и на „здравето” на околната среда, най-добре е да рециклираме боклуците, които използваме

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!