През последното тримесечие на 2017 свободните работни места в еврозоната са били 2%, което сочи увеличение в сравнение с предходното тримесечие, когато процентът е бил 1,9. В четвъртото тримесечие на 2016 незаетите работни места в държавите, които ползват еврото, са били 1,7 на сто, сочат данни, публикувани от Евростат.

България е сред станите, в които незаетите работни места са най-малко – едва 0,8%. На същите нива на заетост се радва и Португалия. Единствените две държави с по-малко незаети работни места са Гърция – 0,1% и Испания – 0,7%.

На другия полюс са държави като Чехия (4,4%), Белгия (3,4%), Германия (2,8%), Холандия и Великобритания – по 2,6%.

Сравнени с показателите отпреди година, процентите за България и Испания остават стабилни, а в Гърция и Румъния спадат с по 0,2 процентни пункта.

България е и сред страните, в които почасовите заплати растат най-бързо, сочат данните на Евростат. През четвъртото тримесечие на 2017 г. най-голям ръст на почасовото заплащане на работната сила на годишна база е регистрирано в Румъния – 14,3%, България – 12,2% и Унгария – 8,6%.

Съкращаване на този показател е регистрирано във Финландия с 0,7% и в Италия с 0,2%.

Разходите за почасово заплащане на труда в еврозоната през четвъртото тримесечие на 2017 г. са нараснали с 1,5% на годишна база след ръст от 1,6% през третото тримесечие.

В 28 страни-членки на Европейския съюз разходите за почасово заплащане на труда са нараснали с 2,3% след ръст от 2,2% през юли-септември. Ръстът на работните заплати се е ускорил до 2,4% от 2,1% в предходното тримесечие. Повишаването на другите разходи се е забавило до 2% от 2,2% тримесечие по-рано.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук