собственик на къща

През 2017г. българите давали 17,6% от доходите си за храна. Това показват данните на европейската статистическа служба „Евростат”.

Повече от нас са харчили в Естония, Литва, Румъния. Най-малко за храна дават във Великобритания – 7,2%. Разходите в Люксембург, Ирландия, Австрия, Германия, Дания и Финландия за хранителни продукти също са под средното от ЕС ниво от 11,1%.

Разходите за жилище у нас са сред най-ниските в целия Европейски съюз, показват данните на „Евростат”. Българите отделят 19,7%, за да си покриват сметките, при средно за ЕС ниво от 24,2%.

Най-скъп е животът във Финландия – 28,8%. Сред държавите с най-високи разходи за жилище са Дания (28,7%), Великобритания (26,7%), Франция (26,2 на сто), Швеция (26,1 на сто), Чехия (25,4%) и Люксембург (24,5%).

За алкохол и цигари българите също не жалят средства – 5,2% при средно за ЕС 3,8 на сто. Ние обаче не харчим най-много за пороци. Гражданите на над 11 държави дават повече пари, като най-много в Люксембург – 8,3%.

Данни

През 2017г. едно европейско семейство е давало 8,8% от доходите си за хотели и ресторанти, показват още данните на „Евростат”.

Най-много пари за ресторанти дават в Малта – 20,2% от доходите си. В Кипър харчат 17,5%, а в Испания – 16,8%. Българите харчим 6,9% от доходите си за ресторанти и хотели.

Вижте още:

Заплатите в България са по-високи от тези в бившите съветски държави – ТУК

Животът в България е доста по-добър от този в Украйна и Русия – ТУК.

Токът в България е най-евтин в целия ЕС – ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук