евро

В Русия курсът на еврото за първи път от края на март прехвърли 100 рубли, а на световните пазари спрямо долара се върна на нивата от края на февруари 2022-а година – сочат данните от първата половина на юли.

Големите инвеститори вече купуват евро

Само за втората седмица на юли еврото поскъпна с три процента спрямо долара, което е много за световните валутни пазари, особено за такъв кратък срок. На 14-и юли едно евро се търгуваше за повече от 1,1240 долара, при положение, че едва в понеделник курсът бе 1,0945. Всичко това сочи, че котировките на европейската валута са се върнали към нивата пред началото на войната на Русия в Украйна.

Изводът: слабостта на еврото

(в един момент то дори бе по-евтино от долара), която произтече от войната, от предизвиканата от нея енергийна криза и санкциите на ЕС срещу Русия, вече е приключила – икономиката на ЕС изцяло се е справила с последствията от руската инвазия, както показват и реакциите на големите купувачи на европейската валута.

Ролята на ЕЦБ

Влияние върху отслабването на еврото оказа обаче не само войната в Украйна, но и решителното бързо повишаване на лихвения процент в САЩ, започнало от март 2022-а година, за противодействие на глобалната инфлация след пандемията. На 12 юли обаче от Вашингтон бе съобщено, че през юни в САЩ инфлацията е намаляла от четири на три процента, респективно най-вероятно през юли лихвеният процент там ще бъдат повишен за последен път.

Предвиденото за 27-и юли увеличаване на лихвения процент в Европа – деветото от лятото на миналата година насам, пък най-вероятно няма да бъде последното. Причините – в редица страни от ЕС инфлацията засега не спада достатъчно бързо.

Затова може да се предположи, че ръстът на еврото спрямо долара ще продължи, което ще допринесе за намаляването на инфлацията в еврозоната, тъй като ще поевтини покупките на нефт и други суровини, за които разплащанията на световните пазари традиционно са в долари.

Анализът на Андрей Гурков е публикуван в „Дойче Веле“.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук