кол център

С активната подкрепа на Евроюст и Европол, координирани действия доведоха до разбиването на мрежа за измами с криптовалута, действаща от България, Кипър и Сърбия. Мрежата работила професионално за създаване на кол центрове, които са мамили хора в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за десетки милиони евро.

Общо са претърсени са четири кол центъра и 18 обекта, като са установени над 250 работни места в Сърбия, България, Кипър и Германия. Четиринадесет души са арестувани в Сърбия и един в Германия. Разпитани са общо над 250 лица. Иззети са над 150 компютъра, различно електронно оборудване и резервни копия на данни, три автомобила, два луксозни апартамента, един милион щатски долара в криптовалути и 50 000 евро в брой.

В прессъобщение българската прокуратура съобщи, че на 11.01.2023 г. в България е извършено претърсване на офис на търговско дружество, където са открити 50 работни места, на офис на счетоводна фирма, претърсени са 2 домашни адреса, два автомобила, извършен е обиск на едно лице, иззети са компютърни информационни данни, документи, мобилен телефон и др. Българските власти са разпитали 42 лица, от които 6 чуждестранни граждани. Към момента продължават разпитите и на други свидетели, като се очаква да бъдат разпитани над 50 лица. Извършва се и приобщаване на счетоводни документи.

Броят на идентифицираните жертви почти сигурно е само върхът на айсберга. По време на разследване на организираната престъпна група (ОПГ), управлявала схемата за измамни телефонни центрове, са установени огромни обеми финансови транзакции.

ОПГ управлявала кол центровете от Сърбия и използвала технологична инфраструктура в България, за да ръководи схемата. Твърди се, че Кипър е бил базата за изпиране на незаконните процедури.

Мрежата привличала потенциални инвеститори онлайн и често се свързвала с жертвите по телефона, за да ги примами да направят малки инвестиции. операторите говорели английски и немски. След първоначалните печалби, жертвите инвестират повече пари, които впоследствие губят. В Сърбия по време на операцията са претърсени и затворени от властите действащи кол центрове.

Група от 33 германски полицаи са участвали в акциите в България, Кипър и Сърбия, защото голяма част от жертвите са от Германия.

Разследванията на онлайн измамата започнали през 2021 г. от Прокуратурата в Щутгарт в Германия и Държавната служба за криминални разследвания на Баден-Вюртемберг.

Операцията е проведена на място от:

България: Главна дирекция „Национална полиция“ и Следствен отдел в СГП под надзора на СГП

Кипър: Отдел за борба с престъпността, Служба за изпълнение на европейски заповеди за разследване и молби, клон Лимасол/Пафос

Германия: Прокуратурата в Щутгард; Държавна служба за криминални разследвания Баден-Вюртемберг; Полицейски щаб на Ален и Ройтлинген

Сърбия: Специална прокуратура за борба с високотехнологичните престъпления; Министерство на вътрешните работи на Република Сърбия – Служба за борба с организираната престъпност

Текстът е публикуван в сайта на органа на Европейския съюз за съдебно сътрудничество „Евроюст“.

Случаят няма общо с разследванията свързани с Nexo.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук