фалшиви новини

„Фалшиви новини“ е нова рубрика на ДЕБАТИ.БГ. Тя има за задача да покаже информацията на обществото, която е умишлено манипулирана с цел заблуждаване. Проблемът с фалшивите новини винаги е съществувал и преди се е наричал пропаганда. Индексът за медийна грамотност показа, че България е на 31-во място по оценка на фалшивите новини и борбата с тях. Около 85% от европейците виждат фалшивите новини като проблем в собствената си страна, а 83% – като проблем за демокрацията като цяло. Ние ще покажем как и защо се използва тази пропаганда по света и у нас, за да можe истината да е наяве.

Живеем в забързан, динамичен свят. Технологиите все повече взимат своя връх. Информация може да се получи на всеки ъгъл. Буквално. Било вестник, сайт, радио или телевизия. Всичко бълва новини. И ние попиваме, без да мислим. Но дали те са достоверни? Първосигнално човек не се замисля над това. А трябва.

Няма спор, че фалшивите новини се разпространяват светкавично. За момента няма механизъм, който да може да ги спре. Като вирус те плъзват сред нас. Целта им е проста – дезинформация. Има много хора, които им вярват. Захапват до такава степен кукичката, че даже започват да защитават фейка и дори да се опитват да оборват опонентите си. Естествено с фалшиви доводи. Тръгнали веднъж по този път – няма връщане назад.

Лошото е, че фалшивите новини остават безнаказани. Поне у нас. Напоследък има публични личности, които печелят дела срещу издания. Но какво да каже обикновеният човек? Този, който е бил подлъган. Защото един фейк може да коства много. Да поваряваш на нещо и не дай си, Боже, да използваш тази „информация“…

Във времена на война нещата взимат своя връх. Пропагандата е на гребена на вълната. Човек се чуди кой крив, кой прав. Лъжливата информация, колкото по-често се повтаря, толкова по-достоверна става.

Да наложиш цензура също е опасно.

Нож с две остриета. Много е тънка границата и да се стигне до тотател конторл над съдържанието.

Просто хората трябва да се научат да разпознават фалшивите новини, а не някой тепърва да им отваря очите или да им ги посочва.

Има една хубава българска народна приказка, много поучителна и актуална и в наши дни – „На лъжата краката са къси“. Време е да се спрат авторите на фейковете. За тяхно добро е. За да не завършат като синовете на дядо Делю.

Трябва да бъде хваната тази ръка, която ги създава и измисля. Ръка, която не държи перо, а бич. Бичът на нашето време.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук