Схемата за безвъзмездна помощ за малки и микрофирми, пострадали от карантината покрай коронавируса, не успя да стартира вчера (11 май), както беше обещано.

След преструктуриране на на други схеми от ОП „Иновации и конкурентоспособност“, по мярката бяха заделени 173 милиона лева, с които да се отпускат грантове от 3 000 до 10 000 лева.

Помощта бе предназначена за малки и микропредприятия, регистрирали минимум 20% спад на оборота през този април спрямо април 2019 г. Тя обаче се отлага за неопределено време.

През вчерашния ден стотици кандидати не успяха да подадат заявките си онлайн на сайта на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН), а от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ реагираха едва в късния следобед.

От съобщението им става ясно, че все още се очаква Европейската комисия да одобри процедурата, след проверка дали тя съответства на правилата за държавна помощ.

Все пак това обяснение е изненадващо, тъй като правителството неколкократно анонсира мярката през последния месец. И премиерът, и министрите на финансите и икономиката я дадоха за пример за финансова помощ, която няма да се връща от предприемачите.

Сега мярката се отлага за неопределено време, става ясно от съобщението.

Въпреки условията, които силно стесняват достъпа до помощта, към схемата има огромен интерес. От помощта са лишени всички малки и микрофирми, чийто оборот за миналата година е под 30 000 лв.

От тази помощ са лишени и малките предприемачи от близо 150 селски общини, защото условията на схемата са такива, че изключват населените места, които се подпомагат от Програмата за развитие на селските райони.

По този повод кметовете от сдружението на общините поискаха преработка на условията и включването на дребните предприемачи от селските райони.

Разчетите са, че от мярката при сегашните условия, ще можеха да се възползват около 30 000 фирми, като класирането ще става по реда на постъпване на заявките.

Заради това условие се очакваше бюджетът от 173 млн. лв. да бъде изчерпан само за няколко дни. Процедурата за кандидатстване е само по електронен път чрез системата ИСУН.

Сравнително слаб е интересът към безлихвените кредити на Българска банка за развитие (ББР), които се отпускат от края на април. Поне това показва информацията за одобрените до момента заеми – те са 837. Преобладаващи са кредитите, отпуснати на граждани в неплатен отпуск, по-малко са тези към самоосигуряващи се лица. От ББР не посочиха каква е общата отпусната сума.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!