На снимката: министърът на българското председателство Лиляна Павлова и столичният кмет Йорданка Фандъкова

20 000 души са посетили София към днешна дата за целите на европейското председателство, каза министър Лиляна Павлова при откриване на информационна изложба, посветена на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„В последните години ние инвестирахме много в това да разкрием богатствата на София, да покажем колко зелен и древен град е и в същото време град на младите хора, на съвременното изкуство. Радвам се, че тази година имаме възможност да покажем всичко това пред цяла Европа. София е столицата на Европа през тези 6 месец и се надявам софиянци също така да се радват на всичко, което правим“, каза при откриването на изложбата столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел сподели колко силни послания носи тази изложба.

„Много често чуваме колко комплексни и колко трудноразбираеми са процедурите в ЕС, начинът, по който се вземат решенията. Ето една прекрасна инициатива, която показва по изключително нагледен начин как наистина предизвикателството да вземеш общо решение и да прокараш решение сред 27 или 28 държави не е лесно“, посочи тя.

Изложбата, която е при НДК, запознава хората с работата на председателството. Така например могат да прочетат какъв е девизът, колко са събитията, какви са ползите за България, за самото ротационно председателство, за съвета на ЕС и др.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!