мръсен въздух София

В момента ние нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха, заяви пред Нова телевизия кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

В последните няколко дни София е на челно място в класациите по качество на въздуха – наред с Прищина в Косово, Сараево в Босна и Херцеровина, Лахов в Пакистан и Делхи в Индия. Превишението на фините прахови частици е няколко пъти над нормата – 162, 4 µg/m³, 188.4 µg/m³.

„Вчера, днес, както беше прогнозата, нямаме проблем със замърсяването. Разбира се, на мен ми се иска да нямаме огромни пикове“, каза Фандъкова и като основен източник на замърсяване посочи горенето на твърдо гориво.

Според кмета на София комплекс от причини довеждат до замърсяване. Всичко, което генерира градът остава долу при нас, каза Фандъкова.

Тя съобщи, че 55 хиляди домакинства в София се отопляват на дърва и въглища. По думите й такива има и в централните части на града, не само в кварталите

„Вече над 2500 домакинства са заявили желание да подменят печката си безплатно. На 500 къщи сме поставили филтри на комините, които намаляват с над 80% излъчваните вредни емисии, каза още Фандъкова.

Кметът посочи, че замърсяването и запрашаването идва и от строителните обети.

Фандъкова съобщи, че вече е изготвен нов доклад, който ще се разгледа на следващата сесия на Общинския съвет, за да може „зеления билет” да се обявява много по-рано, отколкото до сега.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!