На снимката: Йорданка Фандъкова, кмет на София

„Апартаментгейт“ се отрази тежко на ГЕРБ, призна столичната кметица Йорданка фандъкова и се съгласи с думите на премиера, „отвратихме хората“. тя сподели, че за нея по-страшното е, че „минавайки от скандал в скандал, нарушихме доверието на хората в политиката, в политиците и в институциите“. Според кметицата вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов е взел правилното решение, като е напуснал парламента, но то изглежда закъсняло.

„Хората вече не вярват на думи, не вярват дори и на проверки. Всички трябва да положим усилия, за да спрем кризата на доверие. А това става само с признаване на грешки и поемане на отговорност“ – така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира скандала с имотите на властта пред „Нова тв“.

Градоначалникът подчерта, че управниците трябва да казват истината и да отговарят на въпросите на народа, дори когато това е трудно. Фандъкова бе категорична, че в момента се вълнува повече от възстановяването на доверието, отколкото от това как е тръгнал скандалът.

„Мисля, че г-н Цветанов постъпи правилно като подаде оставка от важните политически позиции. Мисля, че това е правилната постъпка за носене на отговорност. Със сигурност трябва да се дават обяснения на хората и реакцията беше малко закъсняла“, коментира Фандъкова.

Тя допусна, че причините Цветанов да остане в ГЕРБ са наближаващите евроизбори.

„Със сигурност той има много сериозен авторитет сред всички. Ако питате мен дали бих постъпила така, аз ще ви кажа: не. Щях да си тръгна от важните управленски позиции“, каза още градоначалникът.

Фандъкова коментира и темата със строителството на небостъргача „Златен век“ и SMS-ите, които главният архитект на София Здравко Здравко твърди, че е получавал от строителя – фирма „Артекс“.

„Главният архитект, особено в големия град, е фигура, която е подложена на натиск отвсякъде – от инвеститори, от граждани, от всички, които имат позиция по дадена тема. Но той е показал, че действа последователно и докато работи така, аз ще стоя зад него“, заяви Фандъкова.

Тя отрече да е била обект на натиск в качеството си на кмет.

„Никога не съм водила разговори за апартаменти. Аз си имам жилище и то ми е достатъчно – живея в апартамент, който е построен като обезщетения на наследствен терен в кв. „Манастирски ливади” – един от кварталите с недобра инфраструктура“, поясни Фандъкова.

Дали ще се кандидатира за трети мандат тя все още не била решила. Столичният кмет  увери, че ще направи всичко възможно, когато проектът за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ бъде завършен, „това да стане една достойна за центъра на София улица“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!