Мая Манолова и Йорданка Фандъкова
на снимката: Мая Манолова и Йорданка Фандъкова

Двете основни претендентки за кметския пост на столицата имаха въможността да се захапят здраво в словесна схватка по време на прекия телевизионен дебат в „Нова телевизия“. Освен програми и планове, в сблъсъка не липсваха и обвинения, като Манолова заяви, че Фандъкова не изпълнява собствени решения, а тези на началника си, визирайки премиера, а настоящата кметица контраатакува с констатацията, че в своята кампания Манолова „обещава всичко на всички“. Двете кандидатки за кмет по принцип дебатираха качеството на въздуха в София, обществения транспорт, инфраструктурата.

„За 14 г. в политиката не съм си променила приоритетите и принципите – заяви Фандъкова – Никога не съм се стремяла към власт и позиции.“

„Това, че Фандъкова сама взема решенията в Столична община е най-голямата лъжа. Гордея се с контактите си с хората, с това, което направих като омбудсман за решаването на проблемите на хората, а и че сама вземам решенията, сама съм си началник, отговарям пред съвестта си и пред гражданите“ – заяви Мая Манолова.

Инфраструктура:

София увеличава населението си всяка година. За 10 г. 250 000 души са дошли в София заедно със семействата си, те идват тук заради по-добрата икономическа ситуация и възможността за работа. Развитието на икономиката е важно, защото така ще се увеличават доходите и ще има икономически растеж. София попада в топ 10 в класация на „Файненшъл таймс“ на най-добрите градове от 500 града в света за правене на бизнес, уточни Фандъкова.

Огромният проблем на София са неравенствата и по-точно неравенствата в доходите, неравенствата между центъра и кварталите, в достъпа до детска градина, до качествено училище и образование. В моята програма съм заложила да има инвестиции в кварталите, изграждане на детски градини за всички деца в столицата. Предвиждам добри училища във всички квартали с работещи лекарски кабинети, със спортни зали и игрища във всеки квартал, сигурна и безопасна среда около всяко училище, отбеляза Мая Манолова.

По-добри компании означава нашите млади хора да остават тук. Вече имаме млади хора, които се връщат от чужбина, които са работили вече там. Благодарение на ИТ сектора, биотехнологиите и технологичните производства това е възможно, заяви Фандъкова.

За инфраструктурата предвиждаме по-засилена работа в кварталите и намаляване на трафика в града с 40% през следващите години, отбеляза Фандъкова. Предвиждаме програма за изграждане на общински паркинги. Подменили сме тролейбуси, автобуси, сега работим да осигурим довеждащия транспорт, така че за хората да бъде по-удобно. До момента около 80% от околовръстния път на София са изградени. Подготвили сме проекта за бул. „България” от „Бъкстон” до „Люлин”.

Ще осигурим по-високи доходи – с привличане на инвеститори, чрез прозрачна среда, приятелски настроена администрация, електронни услуги, подчерта Манолова.

„За привличането на стратегически инвеститори – „Фолксваген“ се насочи към Босфора, това означава ли, че е създадена достатъчно прозрачна среда, предвид факта, че в София инвестират повече в колцентрове и в производства, разчитащи на евтина работна ръка“, попита Манолова опонента си.

Фандъкова отговори, че това е било голям шанс за София.

„Да, към Северната скоростна тангента връзките още не са изградени, но по тях се работи. Има процедури, които понякога забавят намеренията.“

„Подготвихме добро предложение, за да развием северните територии, но преди Северната скоростна тангента, трябваше да изградим Западната дъга. При подготовката ни за стратегически инвеститор, ние си поставихме конкретни задачи по които работим в момента – това е изграждане на инфраструктура. За 10 г. увеличихме двойно бюджета без да увеличаваме данъците и таксите, каза Фандъкова. Северната скоростна тангента не създаде връзки между пътищата под Стара планина, каза Манолова.

Няма да увеличавам данъци за следващите 4 години, ако бъда избрана за кмет, убедена е тя.

За 14 г. престой във властта Фандъкова и ГЕРБ заложиха на сгъстяването на строителството в центъра на София, в западните зони, под Витоша. Моята програма предлага визия за развитие на север. Изграждане на северния град. Изграждане на инфраструктура с пътища, транспорт, приемане на устройствен план, а не както е сега при „Манастирски ливади” и „Кръстова вада” няма детски градини, училища, улици и тротоари. Северният град ще бъде зона за нискоетажно и еднофамилно строителство. Там ще живеят млади хора. Когато едно младо семейство живее в собствен дом и къща, по-добре взема решение за второ или трето дете. Ще инвестираме в кварталите, категорична е Манолова. Няма да позволя презастрояване. Няма да позволя да се пипне нито една площадка, нито едно зелено пространство, ще бъдат изградени детски градини, тротоари, каза още Манолова.

Фандъкова се обърна към Манолова за това, че самата Манолова обещава срещи с гражданите в „Обеля”, „Овча купел”, че ще обезщетява собствениците на терените с терени в северните територии.

„Казвате, че там ще се троят къщи за млади семейства. Това са частни терени. Как ще съчетаете тези неща?”

Манолова отговори, че „гражданите вече няма да позволят безобразията, които вие допускате с унищожаването на парковете и зелените пространства”. Ще има промени в устройствения план, с обезщетяване на собствениците, така ще реша проблема, заяви Манолова.

Фандъкова от своя страна опонира, че не е възможно Манолова да обезщети хората и че тя „обещава всичко на всички“.

Качество на въздуха

Качеството на въздуха е огромен проблем, скоро ще се налага да плащаме три пъти за чист въздух. Първи път за санкциите на ЕК върху България. Втори път за мерки за намаляване на въздуха, трети път за лекарства, защото преобладават при децата болестите като астма, трябва да се вземат мерки, категорична е Мая Манолова.

Когато граждански експерти и организации разположиха 500 станции в столицата, стана ясно, че проблемът е огромен. общината няма нито една станция, която да показва качеството на въздуха. Ще има ясни мерки срещу горенето на отпадъци. Смяна на инсталациите, които замърсяват околната среда. Миенето на улиците не се случва, няма контрол върху почистващите фирми, убедена е Манолова. Енергийните помощи в столицата да не се предоставят в дърва и въглища, а за ток, газ и парно, което е свързано и със стабилизирането на топлофикация. Ще въведем бял билет, безплатен билет в местата, където замърсяването на въздуха е високо, подчерта тя.

„Манолова не се интересува от истината. Имаме конкретни мерки пи проекти, които реализираме. Манолова ги знае отлично. Като беше омбудсман й изпратих лично доклада с всички мерки. Всички мои опоненти залагат мерки, които ние сме заложили в приета програма на Столична община, които вече изпълняваме. 5 са важните неща – информирани сте – проектът за общинската мониторингова система ще завърши в края на тази година, по това работим от 2 години. Градският транспорт – да стане по привлекателен, работим за актуализиране на разписанията и за електронната система за таксуване. Отоплението на битово гориво – по мое настояване беше променен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища. Вече съм защитила два проекта за смяна на 1/3 от отоплителните инсталации”, подчерта Фандъкова.

Като една от мерките за намаляване на замърсяването в дни, за които имаме прогноза за замърсяване включваме безплатен транспорт. Но всичко се плаща от данъците на хората, така че с тази мярка трябва да бъдем внимателни, обясни още Фандъкова.

МРРБ наложи 4,2 млн. лв. на Столична община за незаконосъобразно проведени обществени поръчки. Фандъкова има опит, но има и началник, началникът има приятелки кръг, който стои зад определянето на тези обществени поръчки. Затова подмяната на електробусите в транспорта изглежда като БФС – слаби резултати и много корупция. Тъй като вие единствено имате опит, ние трябва да ви избираме до живот, коментира Манолова.

„Вашият екип беше подменен от Вас. Част от вашите зам.-кметове са обвиняеми и подсъдими. На мен би ми било неудобно след 14 г. да говоря в бъдеще време“, подчерта още Манолова.

Фандъкова отговори, че решенията ги взема тя с нейния подпис.

„Нося отговорност. Ако имате неуредени отношения с господин Борисов, намерете си място и време това да го направите, обърна се тя към Манолова.

Манолова от своя страна я попита колко пъти се е крила зад партийната си централна.

Мая Манолова показа карта за безплатно паркиране в зоните на града и обвини опонента си, че Общината облагодетелства приближени, включително премиер и членове на правителството.

Фандъкова категорично отрече да има „привилегирован кръг” и заяви, че е лъжа, че има стотици карти за безплатно паркиране. Тя отвърна на Манолова, че точно от нея не иска да чува обвинения в задкулисие. Бившият омбудсман пък я контрира, че очевидно я притеснява факта, че „зад мен не стои партия“.

„Кампанията ми се финансира с дарения на симпатизанти, членове на Изпълнителния комитет и лични средства“, отговори Манолова на въпрос от водещия.

„Източните на финансиране на моята кампания са ясни – ГЕРБ и СДС, нямам дарители, нямам спонсори“, посочи и Фандъкова.

Заключителните думи:

Срещам се с хората в тази кампания и ги слушам, хората искат промяна. Те не искат да живеят в завладян град, в сиво-бял град, те искат цветна снимка, спокойствие и перспектива за своите семейства. Хората не искат повече ремонт на ремонтите, не искат управление с всяване на страх. Управлението в момента е задкулисно и корумпирано. София беше първият завладяван и похитен град и е време да променим модела на управление на София, за да променим модела на управление на държавата. Има смисъл да се гласува, промяната е в нашите ръце, призова Мая Манолова.

С агресия, лъжи и тежки внушения град не се управлява. София е град на свободни хора. На София му трябва да продължим промяната, да ускорим темповете на развитие. Предлагам конкретни проекти – за по-чист въздух, за строителство на детски градини, за инфраструктура, за спортни центрове. Всичко това е възможно с работа, а не с празни приказки, заключи Йорданка Фандъкова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!