туристи, България

Очевидно в близко бъдеще няма да пътуваме много, но това не ни пречи да си мечтаем. Скоро туризмът отново ще процъфти и може би чудото на 21 век е именно това – тази неограничена възможност да обикаляме нови и непознати места. Но защо не да посетим и добре познатите ни от медиите или интернет места?

Ето няколко удивителни факта за световноизвестните дестинации, които вероятно не знаете:

№1 Най-безопасното място

Исландия е позната като мястото на огъня и леда, заради масивните си вулкани и гейзери. Въпреки това, страната се счита за една от най-безопасните на Планетата. Исландия няма армия. Но процентът на престъпленията е толкова нисък, че полицаите дори не носят оръжия. Исландия е толкова безопасно място, че майките оставят бебета си да спят в количките пред ресторантите и магазините, докато си вършат задачите.

№2 Фордландия

Бразилия е известна със статуята си на Христос, която се извисява над Рио де Жанейро, с футболистите си и с карнавала си.

Рио де Жанейро

Това я прави привлекателна туристическа дестинация. Въпреки това, много от посетителите не знаят за останките от индустриалния град, наречен Фордландия, който се намира в Амазонската джунгла. Градът е основан от Хенри Форд през 1928г., където се произвеждали гумени изделия за автомобилите Форд.

№3 Свети Патрик

Ирландия е световноизвестна със своята бира и четирилистните детелини. Но не само. Все пак може да се изненадате, но патронът на Ирландия – свети Патрик не е ирландец. Той е бил от Уелс. Когато бил 16-годишен ирландски пирати го взели за заложник и го отвели в Ирландия. В зандан той престоял 6 години, след което избягал. В продължение на 15 години бил свещеник и в крайна сметка се върнал в Ирландия, за да служи като мисионер.

Ирландия, Великобритания, ЕС, Брекзит

№4 Пари за благотворителност

Италия е петата най-посещавана държава в света, с хиляди туристи всеки ден. Най-популярните забележителности в страната са добре известни, но знаете ли, че във фонтана Треви всяка години има милиони евро стотинки, които хората хвърлят за късмет. 1 милион евро от тези пари отиват за благотворителност. И още две любопитни неща: батериите и очилата са изобретени в Англия.

Фонтанът Треви стана червен

№5 Изпрати ядка

Като чуете Хавай сигурно се сещате за безкрайни плажове и коктейли. Но, ако някога ви се отдаде възможност да посетите това магическо място, сигурно ще искате да се похвалите на приятелите си.

Хавай

Отидете в пощенската станция Хоолехуа на остров Молокай. Там ще може да изпратите кокосов орех на приятелите си. Програмата „Изпрати ядка по пощата“ датира от 1991г. и все още е една от най-популярните. Всяка година се изпращат по 3 000 кокосови ореха, от които 700 заминават за чужбина.

№6 Очните ябълки на Айнщайн

Ню Йорк е градът, който никога не спи. Това е мястото, на което мнозина мечтаят да отидат, да посетят Бродуей, Централ парк и много други забележителности. Но знаете ли, че очните ябълки на Алберт Айщайн се съхраняват в сейф някъде в града. След аутопсията на тялото на Айнщайн, мозъкът му бил разделен на 200 части, а очните му ябълки били извадени. Но местонахождението им се пази в тайна.

 

Айнщайн

№7 Изобилие от пясък

Една от най-популярните туристически дестинации е Дубай. Там живеят хора от над 200 националности, а градът приема милиони посетители всяка година. Една от най-големите атракции е изкуственият пясъчен остров във формата на палма. За целта е използван толкова пясък, колкото е достатъчен, за да се напълни Емпайър Стейт билдинг: 94 милиона куб, метра.

Дубай

№8 Баобаб Бар

Южна Африка също е една от популярните туристически дестинации заради разнообразната си дива природа, фантастични плажове и завладяваща култура. В Кейптаун (известен като „градът на майката“) може да посетите древен замък, да обикаляте с пиратски кораб или каквото още искате. На плажа Боулдерс, близо до Градът на Саймън, може да видите колония от поне 3 000 африкански пингвини. В източната част на страната, където се отглеждат ананаси, може да научите повече за тази индустрия.

Баобаб бар

Едно от най-странните места обаче се намира в провинция Лимпопо. Там може да вземете напитка от масивното дърво баобаб. Барът, разположен в дървото, се появил още през 1933г. и функционира и до днес.

№9 Най-дългото име

Тайланд в последните години стана предпочитана туристическа дестинация. Един от най-посещаваните градове е Банкок, но знаете ли как е истинското му име? Официалното название на града е Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин Махинтара Ютая Махадилок Поп Ноппарат Ратчатани Буриром Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия Витсанукам Прасит. Ако го прочетете, получавате безплатна почивка до Тайланд. (това е шега, не пишете „есе“ в коментарите).

Тайланд

№10 Обяд с лама

Всяка година 7 милиона туристи посещават Перу. Най-известната забележителност е Мачу Пикчу. Столицата Лима предоставя невероятни ресторанти и цветни пазари, подходящи за любителите на необикновени вкусове.

Лама

Забавен факт за Перу: от 4,4 милиона лами по света, 87% се намират там. Ламите са много дружелюбни и дори някои си ги гледат като домашни любимци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук