Популистът и евроскептик Найджъл Фараж призова премиера Борис Джонсън да следва съветите на Доналд Тръмп и да обедини усилия с неговата партия Брекзит на предколедните избори във Великобритания. Американският президент използва продължителна изява в четвъртък, за да сподели мнението си за предсрочните избори на 12 декември.

Тръмп призова Джонсън и Фараж да се „съберат“ в предизборната кампания и да изградят „неудържима сила“ и предупреди, че лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин ще бъде „толкова лош за вашата страна“.

Освен това той предупреди, че споразумението на Джонсън за развод с ЕС означава, че „при определен аспект… не можете да търгувате“ със САЩ. Джонсън се противопостави публично на идеята за сформиране на официален съюз с Фараж. Евроскептикът се счита за поляризираща фигура, която може да отблъсне по-умерените привърженици на консерваторите.

Намесата на Тръмп стана незабавно водеща новина във Великобритания и предизвика прибързани реакции от всички страни. Фараж направи заглавие точно когато неговата Партия Брекзит се подготви да стартира кампанията му.

Критикът-ветеран в ЕС се върна по радиото в петък сутринта, за да каже на Джонсън – негов съекипник за Брекзит по време на британския референдум от 2016 г. – да се съобрази със съвета на Тръмп.

„Без да иска да навреди на Борис Джонсън, той каза истината за този шокиращ, ужасен договор на ЕС – каза Фараж пред радио LBC – Съмнително е, че дори към 2023 г. бихме били в състояние да сключим търговска сделка със САЩ… Ако това се отнася за Америка, това се отнася за Япония, то се отнася и за Индия, то важи и за Австралия. За бога, Борис, прекрати сделката и нека започнем отново на чисто.“

Той обеща да използва старта на кампанията на своята партия, за да обясни „необходимостта, според мен, от някакъв вид съюз за Брекзит“ с консерваторите на Джонсън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук