Асена Стоименова
профилната снимка на проф. Асена Стоименова в социалните мрежи

Днес, както и всеки ден оттук нататък, точно в 12:00 часа фармацевтите ще излизат пред аптеките си, за да протестират в защита на председателя на съсловната им организация проф. Асена Стоименова. Облечени в жълти жилетки, в продължение на 15 минути и плакати „НЕ ни е страх“ аптекарите ще изразяват подкрепата си за Стоименова.

Христо Христов
източник: Facebook/Христо Христов

Тя бе обвинена от прокуратурата заради интервютата й в двете обществени медии БНТ и БНР, в които тя сподели, че има вероятност лекарствата у нас да свършат заради пандемията.

Държавното обвинение смята, че с изказванията си проф. Стоименова е събудила „неоснователна тревога“ у гражданите. Прокуратурата оценява, че това е „деяние с висока обществена опасност“.

Даниел Цветков
източник: Facebook/Даниел Цветков

Заради всичко това на проф. Стоименова бе определена гаранция от 20 000 лева.

Председателят на фармацевтичния съюз обаче няма да плати гаранцията си сама. За целта бе създаден специален фонд, от който ще бъде платена и който в бъдеще да осигурява защитата и други фармацевти.

Асена Стоименова

В подкрепа на председателя на БФС се изказа и Асоциацията на европейските журналисти в България:

„Абсолютно недопустимо е и налагането на гаранция в такъв огромен размер от 20 000 лв. Подобни мерки заради изказване по експертна тема по съществото си имат репресивен характер и целят „да накажат“ този, който се е осмелил да изкаже собственото си мнение, което може да се разминава с основната властова линия. Те имат „смразяващ ефект“ не само към експертите, които в бъдеще могат да изкажат критика, но и към журналистите и медиите“, пише в позицията на АЕЖ.

На 10 април проф. Стоименова публикува своята позиция на сайта на Българския фармацевтичен съюз, в която се казва:

„Още преди обявяването на извънредното положение, магистър-фармацевтите в България, които представлявам бяха подложени на масирани проверки от 5-6 институции едновременно, което затрудни, както работата им, така и обслужването на гражданите. Неколкократно в медийни изяви, както аз, така и мои колеги разказахме как първоначално протичаха проверките и в контраст на това, каква е практиката на европейските регулатори в този тежък за всички ни момент.“

В подкрепа на проф. Асена Стоименова се обявиха десетки нейни колеги от цялата страна, започнаха и две петиции. Първата, която е в нейна подкрепа, е подписана от над 2000 души, а втората – която иска сваляне на обвиненията към нея – от 380 души.

Зорница Танева
източник: Facebook/Зорница Танева

Много колеги на Стоименова лично сложиха плакати по витрините на аптеките си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!