Красимир Каракачанов, Могерини
на снимката: върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и военният министър Красимир Каракачанов

Срещата на върха ЕС – Западни Балкани ще бъде много важно събитие. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини след неформалната среща на военните министри от Общността, която се проведе в София.

Федерика Могерини
на снимката: върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини

Могерини отбеляза, че срещата ще бъде знак, че ЕС и неговите партньори от Западните Балкани  споделят не само географско пространство, но и общи цели.

Според върховния представител целият регион има европейска насоченост.

„Виждаме колко тясно са свързани Западните Балкани  помежду си и с Европа  и  смятам, че е в интерес и на Западните Балкани, но и на целия ЕС да работим въз основа на доверие и те да имат надеждна европейска перспектива”, каза Федерика Могерини.

По думите й работата на днешната неформална среща на министрите на отбраната е била интензивна и продуктивна.

на снимката: върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и премиерът Бойко Борисов

Върховният представител по сигурността обясни, че една от основните теми е била постоянното структурирано сътрудничество и по-нататъшните стъпки в тази посока.

Могерини отбеляза, че вече 17 проекта са в ход и до европейския съвет през юни ще се постарае да има доклад за изпълнението им.

„Решихме да приемем нова вълна проекти в рамките на тази година, което говори за ангажимента и за удовлетворението на държавите от процеса на постоянното структурирано сътрудничество”, допълни тя.

И добави:

„Фокусирахме се  върху един водещ проект за сътрудничество между ЕС и НАТО –  военната мобилност, целта ни е да дадем възможност за гладко и ефикасно придвижване на военните сили в Европа и извън нея”.

Могерини, Каракачанов

Федерика Могерини заяви, че е информирала министрите на отбраната от ЕС за намерението си да представи предложение за европейски мирен инструмент.

„Нов извънбюджетен инструмент за финансиране на отбранителната работа, военни операции, но и подкрепа за партньори, както и възможности за финансиране на военно оборудване на партньори”, каза Могерини и уточни, че до юни ще представи подробните варианти.

От своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че на форума са коментирани ролята и задачите на Европейската агенция по отбрана.

Красимир Каракачанов
на снимката: военният министър Красимир Каракачанов

„От наша страна подкрепихме досегашните усилия, обясни Каракачанов, който е домакин на срещата, председателствана от Могерини. Говорихме и за управлението на Постоянното структурирано сътрудничество и военната мобилност”, посочи Каракачанов.

Военният министър добави, че на 7 юни в Брюксел страната ни заедно с Европейската агенция по отбраната ще бъде домакин на симпозиум по военната мобилност. С представителите на НАТО  и ООН на форума са били разгледани перспективите по операциите по управление на кризи. България декларира своите позиции, които са в унисон с мнението и на партньорите ни, посочи Каракачанов. Той  също така отбеляза, че премиерът Борисов е уважил форума като оценка за работата и усилията, които се полагат в областта на съвместното придобиване на способности и отбранителното сътрудничество.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!