Фермери

Три германски земеделски семейства и екологичната организация Грийнпийс подадоха иск срещу германското правителство, тъй като според ищците кабинетът не полага достатъчно усилия за намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата.

Според ищците, поради глобалното затопляне градинските вредители се разпространяват във фермите им, което води до намаляване на обемите на реколтата и в резултат на това – до финансови загуби за стопанствата. Това е първото подобно дело в историята на Германия. Административният съд в Берлин трябва да го разгледа в четвъртък, 31 октомври, и да вземе решение по него в същия ден, съобщава агенция ДПА.

Преди 12 години Германия си постави цел до 2020 г. да постигне намаление на емисиите на парникови газове с 40 процента в сравнение с 1990 г. Днес обаче вече е очевидно, че тази цел няма да бъде постигната своевременно. Освен това, тъй като това намерение е залегнало само в „плана за опазване на климата“, но в нито един закон, германското правителство счита съдебното дело на земеделските производители и еколозите за неправомерно.

Последните се придържат към точно противоположното мнение, твърдейки, че правителствените решения не са просто израз на някакви намерения, а обвързващи правни актове. Въз основа на това земеделските семейства от федералните провинции Долна Саксония, Шлезвиг-Холщайн и Брандербург смятат, че основните им права са нарушени.

„Поради сушата през последните две години реколтата ни беше с една трета по-малка от обичайната. Ние, фермерите, понасяме икономическото въздействие на тази политика в областта на климата“

, каза един от ищците, земеделският стопанин Хайнер Лютке Швинхорст от градчето Ветшау в провинция Брандербург. Друго семейство посочва, че е трябвало да отсекат две черешови дървета поради вредители, които никога досега не са били открити в региона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!