Фестивалът "Сан Фермин" в Памплона
Снимка: БГНЕС

Фестивалът „Сан Фермин“ започна в Памплона, Испания, съобщи БТА. Хиляди хора се събраха с викове „Да живее Сан Фермин“.

Празниците, които съществуват още от Средновековието, са повод за концерти, религиозни шествия, фойерверки. Основната атракция остава пускането на бикове. Фестивалът в чест на покровителя на Навара св. Фермин (Сан Фермин) включва ежедневни надбягвания с бикове. Участници са както местни жители, така и туристи. Тези, които не желаят да участват в тичането по тесните улици, имат възможност да наблюдават събитието от безопасно място.

Празненствата започнаха вчера, а днес е основната атракция. Всяка сутрин в осем часа местно време започва надбягването с бикове по тясна улица с дължина 850 метра.

Състезанието завършва на градската арена за корида, по време на която шестте бика трябва да бъдат умъртвени.

Фестивалът "Сан Фермин" в Памплона
Снимка: АП/БТА

Най-малко шест души са ранени при първото за тази година надбягване с бикове в Памплона, Испания, съобщи на страницата си в Екс регионалната дирекция на Червения кръст. То започна в 8.00ч. тази сутрин и продължи около три минути.

Всяка година се регистрират десетки наранявания и дори смъртни случаи. Последният смъртен случай беше през 2009 г., когато 27-годишен испанец беше прободен от бик. От 1911 г., когато започват да се събират данни за случилото се по празниците, са загинали най-малко 16 участници.

Всяка година се съобщава за ранени участници.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук