Сцена от филма "И тогава танцувахме".

Крайнодесни групи в Грузия заплашиха, че ще прекъснат премиерата на номиниран за „Оскар“ шведско-грузински гей филм.

„И тогава танцувахме“ – официалното представен за „Оскар“ от Швеция в категорията за най-добър международен игрален филм – е любовна история за двама мъже танцьори в националната балетна компания на Грузия.

Предвижда се филмът да има премиера в столицата Тбилиси в петък вечерта.

Драмата спечели световно признание, но беше заклеймена от влиятелната православна църква на кавказката страна като „противопоставяне на традиционните грузински ценности“.

„Някои крайнодесни групи и Църквата осъдиха филма и планират да спрат хората да влизат в прожекциите, билетите за които са разпродадени „, написа на страницата си във Фейсбук режисьорът Леван Акин, швед с грузински корени.

„Tова са мрачните времена, в които живеем“, написа той и добави, че е важно „да се иправим срещу тези сенчести сили по какъвто и да е начин“.

По-рано тази седмица Сандро Брегадзе, бивш младши министър в правителството на управляващата партия Грузинска мечта, заяви, че неговата националистическа група Грузински март няма да позволи филмът да бъде показан в Тбилиси, като го нарече „пропаганда на содомия“.

Леван Васадзе, грузински бизнесмен, който има връзки към антизападните и крайнодесни групи на Русия, заяви, че неговите привърженици ще „влязат в прожекционните зали в шестте киносалона в Тбилиси и ще изключат прожекционните апарати“, обещавайки също така „да се сблъска с полицията, ако е необходимо. .“

Вътрешното министерство на Грузия излезе с изявление, в което обеща, че ще осигури „защитата на обществената безопасност и ред, както и свободата на самоизразяване“.

„Ние се обръщаме към всички: спазвайте закона. В противен случай полицията ще използва законния си мандат и незабавно ще потиска незаконните действия“, се казва в изявлението.

Хомосексуалността все още е силно заклеймявана в Грузия, социално консервативна черноморска нация, където ползващата се с огромно влиятелна православна църква преди това е влизала в сблъсъци с с правителствата, насочени към Запада по социални въпроси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!