Премиерът Бойко Борисов е в Атина, където заедно с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис участва във финализирането на процеса, при който „Булгартрансгаз“ ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис.

Двамата премиери ще присъстват на официалната церемония по подписване на договора между изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и Асимина–Елени Копелузу, която е основен акционер в „Газтрейд” С.А. – проектното дружество, което ще реализира терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис, Северна Гърция.

Важна крачка в диверсификацията на енергийни източници

Проектът е важна част от стратегията на България да диверсифицира енергийните си източници. Точката бе обсъдена и по време на Стратегическия диалог между България и САЩ през януари тази година.

Финансовият ангажимент на България се изчислява на около 150 млн. лв., но сумата още не е обявена официално.

В началото на годината „Булгартрансгаз“ сключи предварителен договор за закупуването на 20% от акционерния капитал на „Газтрейд“ С.А.

След като документите вече са финализирани, България има реално участие в проекта и съществен принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др.

Участието на България в проекта е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион. За значението на проекта и за сериозния ангажимент на България към него е показателно това, че „Булгаргаз“ вече е резервирал количества природен газ за период от 10 години, се казва още в съобщението на правителствената пресслужба.

Към момента са резервирани около 50% от капацитета на съоръжението.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп.

Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ.

Планираният капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6.1 млрд. м³ годишно.

Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г.

От правителството припомнят, че проектът допринася за реализиране на цялостната концепция за Газов хъб „Балкан“, която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа.

Проектът е определен от Европейската комисия за проект от „общ интерес“ за държавите членки. Той е в синхрон и с други инфраструктурни проекти в региона като например интерконектора Гърция–България и разширението на подземното газово хранилище „Чирен“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!