Емил Хърсев
на снимката: Емил Хърсев

Бюджетът на служебния кабинет очевидно е бюджет на правителство с броени дни, тоест, не е бюджет, който ще се изпълнява, а е заявка. Това не е бюджет, правен от човек, който ще го изпълнява. Надявам се този бюджет да не се гласува от Народното събрание, заяви финансистът Емил Хърсев.

Той смята, че дефицит в размер на 3% е реалистичен при прилагане на разумна политика.

„Разходите за пенсионно и здравно осигуряване в бюджета трябва да се покриват от пенсионните и от здравните вноски. Социалната сфера има място в бюджета само за целенасочено подпомагане“, каза Хърсев пред БНР.

Финансистът подчерта, че издръжката на труда е един от основните проблеми. По думите му повишаване на заплатите може и трябва да има, но е важно да бъде ясно по какъв начин ще се случи това. Като логичен начин той посочи балансиране на разходите за пенсии и вноските за пенсии чрез увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Според него вдигане на корпоративния данък не се налага, тъй като това е едно от малкото предимства, които България предлага, а и такова решение няма да напълни бюджета. Много от антикризисните мерки действат прокризисно, каза още той.

Хърсев определи бюджета като изтъкан от буфери и от елементарни и известни на всеки техники.

„Силно занижаване на прогнозата за растеж на стопанството. Когато планираш по-ниска инфлация, постъпленията от ДДС, планирани да влязат в бюджета, са занижени. Когато планираш програма с два пъти повече чуждестранни инвестиции, осигуряваш буфер“, посочи той.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук