На снимката: Изтребител "F-35"

Военноморските сили на САЩ официално обявиха, флотската версия на изтребителите F-35 е вече готова за бойни операции. След повече от две десетилетия тестове и доработване пресслужбата на флота оповести, че самолетите са постигнали „Начално ниво на оперативна готовност“, което значи, че са минали достатъчно изпитания и вече може да участват в мисии, съобщи Си Ен Ен.

F-35 B

Днешното съобщение идва след като ескадрила от невидимите изтребители във флотски вариант премина квалификацията за служба на борда на самолетоносача „Карл Винсън“.

Самолетоносачът "Карл Винсън"
Самолетоносачът „Карл Винсън“

Смятани за бъдещето на военната авиация, самолетите F-35 са смъртоносни и многофункционални и комбинират свойства за трудно откриване от страна на противника със свръхзвукова скорост, изключителна маневреност и супермодерна технология за обработка на данните от сензорите. Самолетът, произвеждан от „Локхийд Мартин“, е „любимец“ на президента Доналд Тръмп, който многократно го е хвалил заради неговата „невидимост“.

Ф-35

Флотският F-35C е само един от трите варианта на изтребителя. Морската пехота обяви своята първа ескадрила от варианта си на F35 за готова за мисии още през 2015 година, а ВВС съобщиха, че тяхната версия на тези самолети е готова през 2016 година.

Програмата за разработване и внедряване на този вид самолети е най-скъпата оръжейна програма в историята. Нейната стойност до края й през 20170 година ще бъде около 1,3 трилиона долара, а до 2037 година Пентагонът трябва да получи общо 2 633 изтребителя F-35, които ще съставляват основната сила на авиацията на САЩ.

Корпусът на морската пехота миналата година разположи самолети от своята разновидност в Япония, а през миналия май Израел съобщи, че неговите F-35 са изпълнявали мисии /срещу ирански обекти в Сирия – бел. ред./, което бе първият път на бойна употреба на новите изтребители.

F-35_israel
Изтребител „F-35“ на ВВС на Израел

САЩ са ги използвали само в Афганистан, срещу фиксирани цели на талибаните. Става дума пак за самолети от варианта за морската пехота, излетели от щурмовия кораб „Есекс“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук