Фолксваген чип

„Фолксваген“ ще плати глоба от един милиард евро, наложена от германски прокурори за измами с дизелови емисии.

„Прокурорът от Брауншвайг издаде административна заповед срещу Фолксваген АГ в контекста на дизеловата криза и наложи глоба от 1 милиард евро за Фолксваген АГ“, се казва в изявление на компанията.

Германският автомобилен гигант каза, че е „приел глобата“ и няма да подаде жалба.

„По този начин Фолксваген АГ признава своята отговорност за дизеловата криза и счита това за по-нататъшна стъпка към преодоляването на последното.“

Производителят на автомобили допусна през 2015 г. 11 милиона автомобила по целия свят да бъдат оборудвани с „обработени устройства“ – софтуер, създаден за да заблуждава регулаторите, че отделяните от колите емисии отговорят на стандартите.

На практика, обаче, емисиите на фини прахови частици и азотни оксиди (NОx), които могат да причиняват респираторни и сърдечни болести, са по-високи от разрешените.

Признаването от страна на Фолксваген за допуснатата нередности досега струва повече от 25 милиарда евро на компанията за обратни изкупувания, глоби и компенсации.

Главният изпълнителен директор на Фолксваген по време на „дизелгейт“ Мартин Винтеркорн се оттегли скоро след даването на гласност на нередностите, а наследникът Матиас Мюлер бе набързо сменен по-рано тази година.

И двамата са заподозрени, че са знаели по-рано, отколкото досега са признали, за измамата, което означава, че те не са изпълнили задължението си да информират инвеститорите в автомобилния гигант за финансовите рискове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук