Урсула фон дер Лайен и Риши Сунак
Урсула фон дер Лайен и Риши Сунак. Снимка: Rishi Sunak/Facebook

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че политиците са „объркали нещата“  с Брекзит през 2016 г. и следващото поколение „ще трябва да ги поправи“. Но и торите, и лейбъристите избягват идеята.

Обединеното кралство е в „посока на пътуване“ към повторно присъединяване към ЕС, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя призова младите хора да преразгледат напускането на Великобритания.

Фон дер Лайен е казала на децата си, че от следващото поколение зависи да „поправи“ грешката с Брекзит. Попитана по време на интервю в Брюксел във вторник дали Великобритания може някога да се присъедини отново към ЕС, тя каза:

 „Аз продължавам да казвам на децата си: Трябва да го поправите. Ние го сбъркахме, вие трябва да го поправите. Посоката на движение на моето лично мнение е ясна.“

Фон дер Лайен описа Уиндзорското споразумение за Северна Ирландия, сключено между Брюксел и Лондон по-рано тази година, като „ново начало за стари приятели“.

Нейните коментари за младите хора във Великобритания предизвикаха бърза реакция в Лондон. Говорител на премиера Риши Сунак не се съгласи, че Брекзит трябва да бъде „поправен“. Той каза, че Великобритания има „премиер, който подкрепя Брекзит, преди това да е било в интерес на кариерата му, защото страстно вярва в него“.

Идеята, че младите хора движат Обединеното кралство към ЕС, също беше отхвърлена и говорителят настоя, че Сунак е „фокусиран върху предоставянето на ползите от Брекзит“.

Проучванията постоянно показват, че мнозинството от гласоподавателите в Обединеното кралство биха подкрепили повторното присъединяване към ЕС, ако бъде сформиран нов референдум. Последното проучване на Deltapoll, публикувано в през ноември тази година, показва  че 48% са за присъединяване и 36% са за оставане извън рамките на Съюза. Това е преднина с 12 пункта.

Но повдигането на темата се смята за токсично в Уестминстър. Освен това, никоя голяма политическа партия с шанс за власт няма да се осмели да предложи повторно присъединяване.

Опозиционната Лейбъристка партия, която в момента е на път да сформира правителство на мнозинството след следващите избори, казва, че иска по-близки отношения с Европа, но изключва повторното присъединяване към единния пазар или  свободно движение на хора.

В отговор на коментарите на фон дер Лайен, говорител на лидера на лейбъристите Кийр Стармър каза:

„Ние няма да се присъединим отново към единния пазар или митническия съюз. Няма да се върнем към свободата на движение. Разбира се, че искаме добри работни отношения с Европейския съюз. Искаме да подобрим и някои от проблемите, които имаме по теми като търговията. Но не, няма да се присъединим отново под никаква форма.“

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук