Северна Македония

Република Северна Македония подписа с Европейския съюз първи договор на „македонски език“. Това стана при посещението на Урсула фон дер Лайен в Скопие. Председателят на ЕК подписа с югозападната ни съседка споразумение с Фронтекс и заяви: „Обещах, че договорът ще бъде на македонски език, наравно с всички останали 24 езици на ЕС. Няма съмнение, че македонският език е вашият език и уважаваме това“.

Една от темите в срещата на Урсула фон дер Лайен и премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е била промяната в конституцията на страната, за да бъдат вписани българите в преамбюла й, предаде БТА.

„Сигурна съм, че в Северна Македония ще бъде постигнато мнозинство и ще се гласува положително за промените в конституцията. Вие постигнахте много, успяхте да продължите напред и съм сигурна, че ще намерите убедителни аргументи, за да осъзнае всеки, че е отворен да допринесе за това страната да върви напред. Призовавам всички политици да реализират мечтата на младите хора в Северна Македония, които искат да бъдат част от ЕС“, каза Фон дер Лайен на пресконференцията след двустранните срещи и подписването на договора.

Председателят на Европейската комисия представи пакет с подкрепа за справяне с енергийната криза на Западни Балкани. Грант от 80 милиона евро е предвиден като спешна бюджетна подкрепа за Северна Македония.

„Това ще помогне за справяне с високата цена на енергията за вашите граждани и компании. Ще го финализираме до края на годината, така че да получите средствата още през януари. Разбира се, ще дойдат още средства. Например, има предвидени 500 милиона евро безвъзмездни средства за целия регион, които да инвестираме в това, което е необходимо сега, за да получим нашата енергийна независимост – за инвестиране в енергийна свързаност, в енергийна ефективност и, разбира се, във възобновяема енергия“, каза Фон дер Лайен.

„Няма човек в тази държава, който да не иска да има западни стандарти и европейски ценности. Те знаят, че няма да водим преговорите сами. Ще го направим заедно като държавници. Смятам, че скринингът ще приключи за 14 месеца и това е задача на всички заинтересовани страни в страната. Призовавам опозицията да се обедини. Не трябва да допускаме информация, че опозицията блокира европейските закони в парламента. Днес е голям ден, днес подписахме договора с Фронтекс на македонски език, без бележки под линия, без добавки и без звездички. Това е обещанието, което дадох и изпълних“, каза на съвместната пресконференция премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Малко след пресконференцията на Фон дер Лайен и премиера Ковачевски президентът Стево Пендаровски изрази особено мнение. Той също проведе среща с председателя на Европейската комисия.

Според Пендаровски промяната на конституцията не трябва да бъде „абсолютен приоритет номер едно“ за страната, пред която предстоят 14 месеца на скрининг и различни реформи, а твърденията на опозицията, че ще се бори за нова преговорна рамка нарече „приказки за малки деца“.

„От това, което знам за международните отношения и преговори, твърдя, че това е невъзможно“, каза Пендаровски в интервю за телевизия „Сител“.

По думите му, ново проучване, с което той разполага, показва, че делът на гражданите, които не подкрепят предложената от ЕС преговорна рамка, „от 70 процента, колкото бяха през лятото, сега е спаднал на около 20 процента, което е драстично по-малко. Все още не сме в мнозинството за т.нар. френско предложение, но е факт, че след като хората видяха, че няма опасност, процентът на тези, които са против, намалява. Като потвърждение, че френската рамка или предишните български искания, не ни обезсилват, не ни оспорват като македонци, е подписаният днес договор с Фронтекс на македонски език“, посочи Пендаровски.

Попитан дали ще присъства на откриването в Благоевград на културен клуб „Никола Вапцаров“, Пендаровски заяви, че не е поканен.

Започвайки от Северна Македония, където пристигна днес, в следващите дни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посети страните от Западните Балкани. В столицата на Република Северна Македония председателят на Европейската комисия беше придружена от комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. Заедно с Ковачевски тя присъства на подписването на договора с Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, който бе подписан от комисар Йохансон и посланика на Чехия в Северна Македония, като представител на чешкото председателство в Съвета на ЕС от името на Европейския съюз и от министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски от името на Република Северна Македония.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук