Детски научен център „Музейко“
Детски научен център „Музейко“

Детският научен център „Музейко“ ще бъде дарен на София от основателите му – фондация „Америка за България“. „Музейко“ беше създаден през 2015 г. и се утвърди като едно от най-активните и посещавани места за занимания с наука от деца в София. Той се превърна в символ на града, какъвто не сме имали досега.

Решението за смяната на собствеността ще се разгледа днес от СОС, като вече провокира въпроси дали Столична община ще се справи със задачата да запази и развие пространството, което „наследява“.

Предстои днес Столичният общински съвет да разгледа предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова за приемане на дарението. „Америка за България“ е представила оценка на дълготрайни активи на „Музейко“, според която стойността на вещите, предмет на дарението, е около 3 млн. лв. Според доклада бюджетът за издръжката на общинския център за 2023 г. е в размер на 1,6 млн. лв.

Музейко
Снимка: Музейко

С друго предложение „Музейко“ ще бъде превърнат в общински културен институт със същото име. „Волята на дарителя е детският научен център „Музейко“ да продължи да функционира като такъв, предлагащ на жителите и гостите на София иновативни експонати и дейности“, се казва в предложението.

Към „Музейко“ съществува и учебен корпус, в който се планира да се създаде „иновативно начално училище“ – също като част от активите на общината. Собственик на този имот е Химикотехнологичният и металургичен университет, но пред „Капитал“ деканът на ХТМУ посочва, че сградата ще бъде заменена срещу друг общински терен за спорт.

Музейко
Снимка: Музейко

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук