черно море украйна

Украйна постигна значителни успехи в Черно море – вече са унищожени девет големи кораба на руския флот. Постиженията на военните на Киев в този участък от фронта няма да му осигурят победа във войната, но в крайна сметка ще осигурят на страната успехи в по-широк план.

Това пише Марк Кансиан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания и пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ в статия за американското издание Foreign Affairs.

Победата в морето позволи на Киев да гарантира сигурността на морските пътища, които са от решаващо значение за износа на зърно. Освен това значително усложни усилията на Русия да снабди и укрепи Крим. С течение на времето Украйна може да надгради този успех, като увеличи влиянието си в бъдещите мирни преговори.

„Украйна спечели битката в Черно море. Въпреки това ще мине известно време, преди пълните последици от тази победа да станат ясни за настоящата война в по-широк план.

Превъзходството на Украйна

над много по-силен флот може да означава, че конвенционалните надводни кораби са остарели. Или може просто да служи като предупреждение за бъдещи военноморски ангажименти, че без адекватна тактика и подходящи отбранителни системи, те, подобно на Русия, ще бъдат уязвими за нападение“, пише Кансиан.

Въпреки че успехът на Украйна в Черно море не означава край на войната, той предоставя на Киев няколко важни предимства. Включително политически и психологически, смята експертът. Освен това фактът, че Русия бе принудена да изтегли корабите си, няма да й позволи да извърши десант.

Друго предимство е усложняването на логистиката за Русия. Сега за Москва е по-трудно да снабдява Крим – корабите рискуват да попаднат под обстрела на украинските войски. Освен това Руската федерация често затваря Кримския мост.

„Въпреки че Русия все още може да изпраща баржи през Керченския пролив, това решение подкопава и без това проблемната логистична система. В допълнение, населението на Крим също чувства смущения във веригата за доставки“, се казва в материала.

Също така е важно, че Украйна намали, но все още не елиминира, способността на Русия да се намесва в износа на зърно от Одеса. След като

руският флот в Черно море бе отблъснат,

Кремъл имаше само две възможности да блокира украинския износ по море: миниране и използване на подводници за атака на товарни кораби.

Контролът на Украйна над морето усложнява тези маршрути. Руската федерация трябва да използва самолети или кораби за миниране на водите, но те ще станат уязвими, когато се приближат до украинския бряг. Атаките с подводници срещу товарни кораби, междувременно, биха предизвикали глобално осъждане. Те бих засегнали и развиващите се страни, които разчитат на вносно на храни и чиято подкрепа Русия иска да спечели.

Канзиан пише, че Украйна се нуждае от помощ от своите съюзници, за да запази тези предимства.

„Въпреки че запасите на Киев от противокорабни ракети вероятно са достатъчни засега, като се има предвид тяхната относително рядка употреба, украинската армия със сигурност ще се нуждае от повече ракети. Те трябва да дойдат от Франция, Обединеното кралство и САЩ. Украйна също ще продължи да разчита на разузнавателна подкрепа от Обединеното кралство, САЩ и други партньори за идентифициране на целите и уязвимите места на Русия“, обяснява той.

Според експерта

Украйна сега се нуждае

от по-добро оборудване и обучение, за да разчисти Черно море от мини.

Освен това украинската армия трябва да се научи как да води война срещу руските подводници.

„Военноморският успех на Украйна е драматичен и безпрецедентен, но вълната от победи може да намалее, ако САЩ и другите партньори на Украйна прекратят помощта си. Ако Украйна не може да замени боеприпасите, които произвежда, и оборудването, което губи в битка,

руските войски отново ще нахлуят

на украинското крайбрежие и ще възстановят сигурните линии за доставки през Крим. Ако това се случи, победата на Украйна в морето може да е мимолетна“, заключава Марк Кансиан.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук