лисица

От 55 години фотографи се състезават за титлата „Фотограф на годината за снимки от дивия свят”. Състезанието се организира от Природоисторическия музей в Лондон.

змиорка

Тази снимка на американеца Дейвид Дубилет печели в категорията „Под вода”. Тя показва змиорки при филипинксия остров Негрос. Животните се смятат за изключително срамежливи. Дубилет е успял да направи снимката само защото се е криел зад останки от корабокруширал кораб.

лисица

Тази снимка на китайския фотограф Йонгинг Бао е големият победител в тазгодишното състезание. Вижда се срещата на мармот и лисица в планина в Китай. След зимния сън мармотът е излязъл да търси храна, но така се е поставил в голяма опасност.

стена

С желанието си за построяване на стена на границата между САЩ и Мексико Доналд Тръмп искаше да спре не само нелегалните мигранти, а и преминаването на диви животни. На това напомня снимката на ягуар на част от оградата в щата Аризона. Автор е мексиканецът Алехандро Прието.

орел

Норвежецът Аудун Рикардсен се е подготвял цели 3 години, за да направи тази снимка. След като намерил подходящата позиция за снимане, той се опитвал да привлече хищната птица с животни, убити на пътя.

мравки

Тези мравки  в дъждовната гора в Коста Рика биха направили всичко за тяхната царица. Американският фотограф Даниел Кронауер е придружавал мравките 17 дни, докато те намерили своя нов дом.

лама

Тази лама в региона на чилийската част на Патагония няма късмет. Причина за това очевидно е женската пума, която я е притиснала в хватката си. Германският фотограф Инго Арнд е следвал пумата в студа в продължение на няколко седмици

сняг

На зимата в Националния парк „Йелоустоун” не издържат много хора. Един от малкото е авторът на снимката – американският фотограф Макс Уоух, който е чакал в студа, за да направи своя кадър. Бизоните, като този показан на снимката, се хранят с тревите, които са скрити под снега.

павиан

Този вид павиани се срещат изключително рядко. А моментите, в които те се приближават до фотографа, са още по-редки. Точно това обаче е хванал в обектива си младият италиански фотограф Рикардо Марчиани след едночасово чакане в планината Симиен в Етиопия.

сняг

Стадо от тибетски антилопи си прокарва път през заснежения пейзаж на западната част на китайската планина Алту. Снимката е направена от китайския фотограф Шанжен Фан.

кипарис

Монтерейският кипарис е най-големият от вида си. Този екземпляр изглежда особено интересно, защото по него има водорасли, които са оцветени от специални пигмети. Авторът е сръбско-американският фотограф Зорина Ковачевич.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!