България е готова да удвои субсидиите, които предлага, за да си осигури договора за новия завод на Volkswagen, пише германският всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

От вестника цитират държавния глава на България за периода (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев, според когото са осигурени около 250 млн. евро, което е почти два пъти повече от първата оферт от 135 млн.

Плевнелиев е председател на Автомобилен клъстер България и лобира активно в полза на страната.

България предлага голяма индустриална зона извън столицата София, близо до летището. Бившата фабрика на стоманодобивна компания принадлежи на българската Първа инвестиционна банка и австрийската компания за недвижими имоти Soravia.

От своя страна премиерът на България Бойко Борисов обеща на Volkswagen, че ще бъде „най-лоялният партньор на най-големия автомобилен концерн в света“.

Volkswagen вече създаде свое турско подразделение в град Маниса в началото на октомври, с което постави основите за начало на производствената си дейност в Турция.

Противоречивите решения на президента Реджеп Ердоган и негодуванието срещу тях в Брюксел обаче разколебават компанията. Заради военната операция в Сирия, натискът върху Турция се увеличи сериозно и решението за построяването на нов завод беше отложено от управителния съвет на компанията.

В понеделник германското правителство призова за незабавно спиране на военната операция в Сирия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!