България обяви, че иска да влезе в „чакалнята“ за еврото, отбелязвайки началото на председателството на блока.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи призив към еврозоната да се разшири отвъд сегашните 19 членки.

българско председателство на ЕС

Но всяка страна, която, подобно на България, иска да получи достъп до клуба на страните с единна валута, трябва най-напред да се присъедини към Обменно-валутния механизъм ERM2.

„България има стабилна валута, растеж от 4%, ниска безработица. Готови сме да влезем в чакалнята за еврото“, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция.

българско председателство на ЕС

Той каза, че България е заявила пред ръководителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги: „Ние сме изпълнили нашите задължения“.

„По всяка вероятност ние ще подадем молба през първите шест месеца пред ЕЦБ“, заяви Владислав Горанов. „В момента водим интензивни преговори с ЕЦБ. Първо трябва да получим отговор от тях, че е готова“, уточни министърът.

българско председателство на ЕС

По-късно Юнкер заяви, че Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, ще се опита да помогне за подготовката на България.

„Вашето място е в еврото, ние ще работим за това“, каза той в четвъртък на церемонията за началото на председателството.

българско председателство на ЕС

България, бивша страна от съветския блок, се присъедини към ЕС през 2007 г. и пое ротационното шестмесечно председателство в началото на януари.

България иска да убеди своите партньори, че е готова да се присъедини към безвизовата Шенгенска зона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!