Според Германия Русия „де факто е обезсилила“ договора от времето на Студената война за съкращаване на ракетите, който САЩ имат намерение да напуснат, поради което Европа е загрижена от перспективата за нова надпревара във въоръжаването.

Срокът, определен от САЩ за Русия, в който Москва да се върне към съблюдаване на договора за ракетите със среден обсег на действие (РСОД) , изтича днес, но държавният секретар Майк Помпео съобщи за изтеглянето още в петък.

Западните столици твърдят, че нова руска ракетна система със среден обсег нарушава условията на договора от 1987 г. и излага на риск европейските градове.

Германският министър на външните работи Хайко Маас, който през последните седмици пътуваше между Москва и Вашингтон, опитвайки се да спаси договора, заяви, че Русия все още е в нарушение.

„Трябва да отбележим, че договорът за РСОД е бил нарушен от руската страна и че призивите от последните 60 дни за по-голяма прозрачност и повече информация не са довели до нищо“, каза Маас при пристигането си на разговори с външните министри на ЕС в Букурещ. „Договорът, по който страни са две договарящи държави и който е бил нарушен от едната страна, е фактически анулиран“.

Литва и Латвия – балтийските държави, които ясно съзнават заплахата от гигантската си съседка Русия – подкрепят очакваното оттегляне на Вашингтон.

„Договорите са важни, ако страните спазват договорите. Ако има нарушения, стойността на договора се поставя под въпрос“, каза литовският външен министър Линас Линкевичус, добавяйки, че има „ясни доказателства“, че Русия нарушава договора.

Историята предаде „ясен урок“

Договорът за РСОД, подписан от тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов, забрани ракетите с наземно базиране с обсег на действие от 500 до 5 500 километра и сложи край на опасното натрупване на бойни глави в Европа.

Русия заяви в петък, че съжалява за планираното оттегляне на Вашингтон от договора и очаква скоро да получи официално уведомление от САЩ.

„Всички съжаляваме, че през следващите дни това решение най-вероятно ще бъде изпълнено“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

„Във Вашингтон отдавна е взето решение да се премине към нарушаване на договора.“

Руският президент Владимир Путин предупреди за нова надпревара във въоръжаването, ако договорът рухне – перспектива, която разтревожи някои европейски нации.

Шефът на дипломацията на ЕС Федерика Могерини призова договорът да бъде запазен „с пълното съгласие“ от двете страни.

„Това, което определено не искаме да видим, е нашият континент да се върне към това да бъде бойно поле или място, където се сблъскват други суперсили – това принадлежи на далечна история“, каза тя.

Външният министър на Унгария Питър Сийярто каза, че историята е предала на страната му „много ясен урок“.

„Този ​​ясен урок е, че когато има конфликт между Изтока и Запада, ние, централноевропейците, винаги сме губили,” каза той.

„Не мисля, че ние, Унгария, имаме значително голямо влияние по този въпрос. Можем просто да стискаме палци за късмет за по-прагматично сътрудничество между Изтока и Запада.“

И друг договор е заплашен

За да допълни тревогите на Европа, водещият преговарящ по РСОД от страна на Москва, заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, предупреди, че след разпадането на договора може да последва друго ключово споразумение за контрол на оръжията – новият договор СТАРТ.

Това споразумение, което ограничава броя на ядрените бойни глави, държани от Вашингтон и Москва, изтича през 2021 г. и Рябков каза, че има „голям въпрос“ за това какво ще се случи след това.

През декември Помпео обяви, че САЩ ще започнат шестмесечния процес за напускане на договора за РСОД, ако Русия не изтегли ракетната система 9M729 до 2 февруари, използвайки периода за започване на работа по нови ракети.

Макар че всичките 29 съюзници на НАТО подкрепиха мнението на САЩ, че Русия е в нарушение на договора, се появиха различия относно това как да се реагира.

Белгийският външен министър Дидие Рейндерс заяви, че оттеглянето не е “ подходящ отговор“, и подчерта, че напускането на договора няма да „успее да окаже повече натиск“ върху Москва.

На въпрос дали Русия е виновна за това, че договора за РСОД е застрашен, Карин Кнайсел, австрийският външен министър, която е смятана за добронамерена към Путин, заяви, че е „малко по-сложно“, отколкото това посочвайки загрижеността на Москва от Китай, който не е обвързан от договора.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг каза, че военните командири ще започнат да се подготвят за „свят без договор за РСОД“, но настоя, че съюзът все още е ангажиран с намаляване на оръжията.

Русия настоява, че ракетната система е в съответствие с договора и я показа на чуждестранни военни представители и медии миналата седмица в опит да разсее притесненията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!