Франс Тимерманс ,зам.-председател на ЕК
на снимката: Франс Тимерманс ,зам.-председател на ЕК

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс е кандидатът на Партията на европейските социалисти за председател на ЕК след предстоящите европейски избори през следващата година.

Решението беше официално на конгреса на ПЕС в Лисабон.

„Изборите през май, приятели мои, не са обикновени избори. На тези избори е заложено толкова много, колкото и през 1979г., когато за първи път Европа е гласувала на преки избори за ЕП. Тези избори са за душата на Европа. Защото изборът, който е поставен пред нас е дали да продължим да се основаваме на демокрацията, върховенството на закона и уважението към основните човешки права. Или да се върнем към управлението чрез сила”, заяви Тимерманс.

И добави:

„Миналото е наш учител. Но миналото не трябва да бъде наше бъдеще, иначе ще се загубим. За бъдещето трябва да мислим, защото светът се променя със светлинна скорост. Няма обичайни практики, няма „нека бъде така, остави го”. Или ще станем господари на собствената си съдба, или ще се превърнем в роби на събития извън нашия контрол. Това трябва да разберем като европейци.”

На конгреса Тимерманс изрази мнение, че е крайно време България да бъде приета в Шенген.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!