Трудовата реформа на френския президент Еманюел Макрон, включва трансформация на системата за обучение на стажанти и намаляване на бюрокрацията. Целта е по този начин да бъде намалена  безработицата сред младите хора. Според френския лидер, преминалите професионално обучение и практика стажанти могат по-лесно да си намерят работа.

Компанията АФТРАЛ управлява 50 учебни центъра за стажанти във Франция, в които постъпват предимно младежи в училищна възраст. Те получават професионална подготовка в различни области като транспорт и логистика.

„Цифрите при нас са категорични: между 80 и 95% от младите хора си намират работа шест месеца след завършването на стажантските курсове. Системата работи ефективно“, коментира Пиер дьо Сурон,  директор на АФТРАЛ.

Френският премиер Едуар Филип твърди, че стажантските програми са най-добрият вариант за пазара на труда, макар че по данни на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) броят на стажантите е намалял през последните няколко години. Във Франция стажантите със средно образование са били 162 000 през 2014г. в сравнение с 225 000 през 2004г.

Основният проблем за стажантските програми е лошата репутация. Завършилите такива курсове са възприемани като най-добрият втори избор от работодателите. Намирането на млади хора, които да учат за професионална квалификация също е сериозно предизвикателство.

По данни на министерството на труда само 7% от младите хора във Франция се записват в стажантски програми. Броят им е два пъти по-малък от съседните страни, които имат по-нисък процент на безработица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук