Европейският съюз скоро ще огласи план за облагане на големите интернет компании като „Амазон“ и „Фейсбук“, като наложи такси от два до шест процента върху приходите във всяка страна, в която те работят, каза френският финансов министър Бруно льо Мер.

„Диапазонът ще бъде от два до шест процента, но по-близо до две, отколкото до шест“, каза Льао Мер пред в.“Журнал дьо Диманш“.

Европейската комисия обяви, че ще представи до края на март преработване на данъчните си правила, които понастоящем позволяват на американските гиганти в областта на цифровата икономика да отчитат доходите си от целия блок в която и да е държава-членка.

Това ги кара да избират държави с ниски данъци като Ирландия, Холандия или Люксембург, лишавайки други нации от своя дял от приходите, въпреки че те могат да представляват повече от печалбите на компанията.

„Ръководителите на тези компании знаят, че тази система не може да продължи“, каза Льа Мер.

Критиците твърдят, че стратегиите за избягване на данъците, използвани от технологичните титани, известни като GAFA – Google, Amazon, Facebook и Apple, лишават правителствата на ЕС от милиарди евро, като същевременно им дават несправедливо предимство пред по-малките им конкуренти.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) каза, че подобни стратегии струват на правителствата по света загуби от около 240 млрд. евро на година.

Попитан дали предложеният процент на такси не може да бъде критикуван като твърде нисък, Льо Мер отговори: „По-скоро бих искал да има закон, който може да се приложи бързо, отколкото протяжни преговори“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!