В присъствието на президента Еманюел Макрон на церемония в Шербур, в Северозападна Франция, вчера бе пусната на вода новата френска многоцелева атомна щурмова подводница „Сюфрен“.

Тя е първата от серията от 6 първата от шест подводници от този клас /“Баракуда“/, които са и по-трудни за откриване от противника, предаде „Франс прес“.

700 гости видяха пускането на 90-метровата подводница. На церемонията присъства австралийският министър на отбраната Линда Рейнолдс, чиято страна купи 12  подводници от клас „Баракуда“ във версията с дизелово-електрическо задвижване.

Държавният глава се срещна с членове на екипажа и производствените екипи. Той разгледа и жилищните помещения в подводницата.

Подводниците от клас „Баракуда“ са предназначевни да сменят тези от предишния клас „Рубин“, като имат много по-добри способности. „Сюфрен“ може да плава напълно автономно 70 дни на дълбочина 350 м.

Машините от клас „Рубин“ могат да го правят само 45 дни. Новата подводница е „въоръжена до зъби“ – има противокорабни ракети, нови торпеда и крилати ракети MdCN с обсег 1000 км. Чрез транспорт с подводен скутер от нея ще могат да се дислоцират и специални части.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!