демокрация

Коефициентът на демократичен прогрес в България е 4,54 от 7  (като 1 е най-ниско, а 7 – най-високо). Това е леко влошаване на ситуацията у нас, след като през 2019г. коефициентът е бил 4,61. Като цяло от 2010г. (4,96) досега демократичната ситуация в България се влошава всяка година. Това показват данните на базираната в САЩ неправителствена организация „Фрийдъм хаус“.

Те измерват няколко други показатели, сред които честност на изборния процес, свобода на медиите и върховенство на закона:

Намалява рейтингът на избирателния процес, който през миналата година е бил 5,72, но през тази слиза до нивото от 5,50. Причината – измененията в избирателната рамка са позволили да се увеличи влиянието на специализираните интереси и след неуспеха да се разгледа въпроса за прозрачността и изборите.

В България и Словакия правителствата подкопават прозрачността на изборния процес и гласуват изборни закони, които са неблагоприятни за техните опоненти”, пише в доклада.

Заради влошените си показатели България остава в групата на полуконсолидираните демокрации.

Същата е ситуацията и с медиите – рейтингът на независимите медии е спаднал от 3,75 на 3,50 на фона на продължаващата консолидация на медийния сектор, политическата намеса в работата на обществените телевизионни оператори и тормоза на критични журналисти от страна на прокуратурата и държавните служители, посочва „Фрийдъм хаус“.

Организацията критикува и опозицията.

„Пълните или частичните бойкоти на парламента от опозиционните партии в Албания, България, Грузия, Черна гора и Сърбия нарушиха работата на народните събрания и сигнализираха за липса на справедливост и легитимност. В някои случаи „прибързаното” законодателство подкопава възможността на опозицията да участва в законодателния процес. Важни изменения бяха приети без консултации в тъмните часове на деня или чрез спешни наредби в Полша, Румъния и Унгария през годината”.

„Фрийдъм хаус” пише още:

„Гласовете на разнообразният „екипаж” от крайнодесни, насилствени екстремистки групи също се чуват в различни страни като Прибалтика, Полша, България , Украйна, Грузия и Армения. Въпреки че групите и техните ксенофобски послания не са непременно нови, те демонстрират ново ниво на трансгранично сътрудничество и се радват на нарастваща подкрепа от американски си и западноевропейски колеги”.

Организацията отчита „зашеметяващ демократичен срив” в почти всички от 29-те страни, които изследва (от Централна Европа и Централна Азия).

Някои от страните от бившия източен блок бележат огромни спадове в индекса за демократичност, спрямо които България изглежда добре. Страната ни е на 8-мо място от 29-те възможни, като я изпреварват Естония, Словения, Латвия, Чехия, Литва, Словакия и Полша.

Графиката показва степента на отстъпление на демокрацията в наблюдаваните страни

Полша обаче отпада от групата на консолидираните демокрации и се превръща в полуконсолидирана демокрация, докато Унгария , Сърбия и Черна гора са напуснали изцяло категорията на демокрациите и са станали преходни/хибридни режими.

В доклада се посочва, че членката на ЕС Унгария има най-големия срив за 25-те години, откакто „Фрийдъм хаус“ публикува доклада си „Нации в преход“.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук