Петро Порошенко
на снимката: Президентът на Украйна Петро Порошенко

Страните от Г-7 и Световната банка в понеделник осъдиха анулирането от страна на Украйна на ключов закон за борба с корупцията като „сериозна пречка“ в борбата срещу корупцията.

Съвместното им изявление беше направено в същия ден, в който президентът Петро Порошенко уволни високопоставен служител от отбраната за скандал с подкупи; и когато следователи арестуваха ръководителя на държавна отбранителна компания в отделно разследване на корупция.

Конституционният съд на Украйна отмени закон, който криминализира незаконното обогатяване миналата седмица, като заяви, че то противоречи на презумпцията за невинност.

„Това отслаби влиянието на цялата антикорупционна архитектура“, заявиха в съвместното изявление Г-7 и Световната банка в понеделник, призовавайки Украйна да засили борбата си с корупцията.

Законът беше въведен едва през 2015 г. под натиска на Международния валутен фонд в замяна на спасителни кредити за засегнатата от криза държава.

Решението на съда принуди Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) да се откаже от 65 случая на евентуални подкупи от длъжностни лица. От НАБУ осъдиха решението като „политически мотивирано“ в изявление миналата седмица.

Изявлението на Г-7 от Световната банка идва след като Порошенко обяви в понеделник, че е уволнил Олег Гладковски, заместник-председател на Съвета за национална сигурност.

Той е в процес на разследване, тъй като твърди, че се е възползвал от продажбата на контрабандни руски военни части на държавните отбранителни компании.

А по-късно в понеделник Украйна задържа главата на държавна отбранителна компания по подозрение, че е присвоила около 2,2 млн. долара от договор с индийското министерство на отбраната.

НАБУ заяви, че шефът на държавната отбранителна компания „Спецтехноекспорт“ и четирима бивши служители са били арестувани.

В четвъртък, в опит да се отклони от спора за решението на Конституционния съд, Порошенко предложи нов законопроект за определяне на разпоредбите на антикорупционното законодателство, постановено като неконституционно.

Групата за борба с подкупите „Прозрачност без граници“ също осъди решението на съда миналата седмица.

„Декриминализирането на незаконното обогатяване ще означава пълна амнистия за абсолютно всички държавни служители със съмнително богатство“, се казва в него.

Порошенко се кандидатира за още един мандат на президентските избори на 31 март, като корупцията все още е ендемична, въпреки обещанията на редица лидери да се справят с проблема

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук