Г-7 обмислят нови санкции срещу Русия

Страните от Групата на седемте (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) запазват отворена възможността за диалог с Русия, но имат намерение да продължат да я държат отговорна за „злонамерени действия“.

Това съобщи на журналисти високопоставен американски служител в Торонто, където се проведе срещата на министрите на външната политика на тези страни.

Представителят на администрацията добави, че скоро трябва да бъде разпространено окончателното комюнике, в което Русия ще бъде спомената специално.

„Русия знае какво трябва да направи“, обяви той в отговор на въпрос за установяване на диалог.

Министрите на външните работи обявиха, че подкрепят изцяло Украйна в борбата ѝ за суверенитет и териториална цялост.

„Министър на външните работи на Канада Кристия Фриланд и колегите ѝ от Г7 потвърдиха единната позиция по въпроса за подкрепата на Украйна и реда, основан върху международните норми, според които суверенитетът и териториалната цялост на (на отделна страна) трябва да се спазват от всички държави в света“, се казва в съобщение на Канадското МВнР в“Туитър“.

В неделя в Торонто се провежда срещата на министрите на външните работи от страните от Групата на седемте.

Според съобщението на канадското МВнР сред главните теми са били Русия, Северна Корея, Мианмар, Венецуела, Иран. Телевизия Си Ти Ви съобщи, че по покана на Фриланд в Торонто е пристигнал и министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин, който е взел участие в редица сесии на министерската среща.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук