„Голямата седморка“ (Г-7) призова днес в ранни зори (българско време, б.р.) Китай да окаже натиск над Русия, за да прекрати Кремъл агресията си в Украйна. Това се случи веднага, след като министрите на външните работи на страните от Г-7 се срещнаха в кулоарите на Генералната асамблея на ООН, съобщи Reuters.

Както се казва в заявлението, публикувано от Министерството на външните работи на Япония (която председателства Г-7 в момента), членовете на „Голямата седморка“ се надяват на това, че „Китай ще се стреми към незабавното, пълно и без уговорки извеждане на руските войски от Украйна“.

Заявлението на Г-7 идва в момента, в който китайският външен министър Ван И е на посещение в Русия. Вчера той и руският външен министър Сергей Лавров обсъждаха Украйна. Руското министерство обяви в свое прессъобщение: „Страните подробно обсъдиха текущото положение в Украйна, отбелязвайки безперспективността на опитите за урегулиране на кризата без отчитане на интересите на Русия и най-вече без нейно участие.“

Не се изключва и визита на руския президент в Китай, напомня Reuters.

Членките на Г-7 приветстваха неотдавнашното участие на Китай на срещата в Джеда (Саудитска Арабия), което премина без руски представители. И призоваха Пекин да „поддържа справедлив и траен мир, в това число и посредством пряк диалог с Украйна.“

Припомняме, че „Голямата седморка“ (съкратено Г-7) е група от 7-те най-развити икономически страни – Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония, които заедно произвеждат около 40% от световния БВП при 10% от населението в света.

Още международни новини – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук