Г-7 среща

 

Държавите от Г-7 ще работят по усъвършенстването на създадения от тях през 2018 г. механизъм за бързо реагиране при заплаха за демокрацията и враждебни действия от страна на чужди държави. Това стана ясно от приложението към заключителния документ, приет след първата среща на живо между министрите на външните работи на Г7.

„От момента на своето създаване през 2018 г. механизмът за бързо реагиране на Г7 (Rapid Response Mechanism, RRM) стана важна платформа за идентифициране на различни, включително еволюиращи, заплахи за демокрацията и търсене на отговор на тях. Чрез обмен на оценки на заплахите в реално време, възприемане на най-успешните подходи и търсене на координиране на действията, ние подобрихме колективното разбиране за вида на заплахите и способността на нашите държави да им се противопоставят, повишихме устойчивостта на нашите общества и вече можем по-успешно да оказваме подкрепа на съюзните демократични държави”, се казва в текста на документа, разпространен от британското правителство.

Подчертава се, че държавите се ангажират да засилят механизма за бързо реагиране, развивайки постигнатите до момента успехи.

Министрите на външните работи на Г-7 се обявиха за запазване на иранската ядрена сделка като най-добрия начин да се гарантира мирният характер на ядрената програма на Техеран.

Те изразиха подкрепа за преговорите между участниците в Съвместния всеобхватен план по ядрената програма на Иран и САЩ за възстановяване на споразумението. Изразиха загриженост от „последните действия на Иран” в тази област, без да уточнят, какво конкретно имат предвид.

Г-7 призова Техеран да прекрати дейността си, свързана с балистичните ракети, да се въздържа от дестабилизиращи действия и да играе конструктивна роля за укрепването на регионалната стабилност и мира.

Външните министри коментираха и ситуацията в Афганистан. Обявиха се за политическо урегулиране на конфликта като единствен начин да се постигне траен и справедлив мир в страната.

Те призоваха за незабавно прекратяване на нападенията срещу мирни жители, включително целенасочената кампания по убийствата на жени, журналисти и активисти по човешките права, за които основна отговорност носи движението „Талибан”.

Г-7 призова за провеждане на свободни и справедливи избори в Сирия с участието на диаспората и под наблюдението на ООН.

Според седемте външни министри, правителството в Дамаск и неговите привърженици извършват „зверства спрямо сирийския народ”. Те осъдиха опитите за „политизиране” на доставките на хуманитарна помощ в Сирия и осигуряване на достъпа до нея.

Г-7 предупреди, че е „твърд привърженик” на привличането под отговорност на тези лица, които използват химически оръжия в Сирия.

По отношение на Либия външните министри от Г-7 призоваха страните в конфликта да спазват споразумението за прекратяване на огъня и да бъдат незабавно изведени от страната всички чуждестранни бойци и наемници.

Те настояха Правителството на националното единство на Либия „да проведе необходимата подготовка за прозрачни и заслужаващи доверие президентски и парламентарни избори на 24 декември 2021 г., както е записано в пътната карта, приета от Форума за политически диалог”.

Акценти в комюникето на Г-7 след срещата на външните министри

След срещата беше публикувано комюнике, което отразява позициите и призивите на външните министри на държавите от групата. В него те:

  • декларираха своя ангажимент за прилагане на санкциите срещу Русия в Украйна, като същевременно отбелязаха, че се застъпват за стабилни и предвидими отношения с Москва
  • призоваха Москва към прозрачност във военните дейности и потвърдиха подкрепата за независимостта и териториалната цялост на Украйна „в рамките на международно признати граници, включително териториални води“
  • изразиха подкрепа за продължаване на сътрудничеството с Русия при разрешаването на регионални кризи и решаването на глобални проблеми
  • призоваха властите в Беларус да освободят „несправедливо задържаните затворници“ и да проведат нови свободни и честни президентски избори под международен надзор
  • се изказаха в полза на политическото уреждане на ситуацията в Афганистан и обвиниха радикалното движение на талибаните за убийствата на цивилни в републиката
  • осъдиха нарушенията на човешките права в Китай, призовавайки Пекин да „се държи отговорно в киберпространството“ и „да участва конструктивно в международния ред, основан на правила“
  • призоваха Китай да не краде интелектуална собственост в киберпространството, а също така да помага на света след пандемията
  • призоваха КНДР „да се въздържа от провокативни действия и да започне дипломатически процес с изричната цел за денуклеаризация“
  • се застъпиха за запазването на иранската ядрена сделка, но изразиха загриженост относно „последните действия на Иран“ в тази област.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!