габровски
снимка: БТА

Проф. Николай Габровски няма да е министър-председател. Депутатите си казаха тежката дума. „За“ неговата номинация бяха 113 депутати, „против“ –  125, без „въздържал се“. Така мандатът на ГЕРБ-СДС няма да бъде изпълнен. Предстои президентът Румен Радев да връчи втори такъв за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната“.

В Народното събрание подкрепа на Габровски дадоха ГЕРБ-СДС (67), ДПС (35) и „Български възход“ (11). Против номинацията бяха „Продължаваме Промяната“ (53), „Възраждане“ (27), „БСП за България“ – 24, „Демократична България“ – 20 депутати, както и един нечленуващ в парламентарна група.

Структурата и съставът на Министерския съвет няма да бъдат подлагани на гласуване, след като кандидатурата не беше подкрепена, процедурата е изчерпана, обясни председателстващият заседанието Йордан Цонев.

„За миг не съжалявам, че положих усилия“, заяви кандидатът за премиер с първия мандат проф. Николай Габровски.

„На ринга излязоха доброто и злото. Хората заложиха на злото, злото победи и хората спечелиха. За съжаление, днес се случи точно това. Имахме уникален шанс да продължим по друг начин в българската политика. Това беше гражданска инициатива, която всички ние проявихме”, каза още той.

По думите му партийните интереси са твърде силни, а партийните страсти – твърде горещи.

„Доволен съм от това, което се случи. За миг не съжалявам, че положих тези усилия и че се срещах с хората, които ми се довериха. Благодаря им искрено, че го направиха”, уточни проф. Габровски.

„Продължаваме да копаем окопи и да стоим в тях“. Така Йордан Цонев резултата от гласуването.

Грешка е начинът, по който парламентът и отделните политически партии стоят в изкопаните от тях окопи, а трябва да се премине към диалог, да се кажат нещата както трябва, каза Цонев.

В последните 20 години не е имало случай, в който в пленарната зала да бъде внесен за гласуване кабинет, който преди това да не си е осигурил парламентарно мнозинство.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук