С минута мълчание в началото на заседанието си служебното правителство почете паметта на убития на 7 ноември на българо-турската граница младши инспектор Петър Бъчваров.

Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че „всяка неточна дума срещу границата ни е изстрел по авторитета на България“. Той изказа съболезнования на близките и роднините на убития и подчерта категорично, че държавата ще направи всичко необходимо, за да защити паметта на Бъчваров и живота на българските мъже и жени, които охраняват границите ни.

Премиерът коментира и изказвания на политици, прехвърлили вината за случилото се върху служебното правителство:

„Политическите изказвания за причините, довели до убийството на границата, смущават с безпаметност. Да сочиш с пръст служебното правителство като отговорно за смъртта на български полицай, за да отклоняваш вниманието от основната задача, която имат политическите сили в момента – съставяне на редовно правителство и приемане на неотложните закони, е проява на неуважение към българските граждани. Когато говорим за сигурността на българската граница, говорим за националната сигурност суверенитета на българската държава. Всяка неточна дума срещу сигурността на нашата граница е изстрел срещу авторитета на България“.

Донев припомни, че вече почти 100 дни служебното правителство носи своята отговорност да решава наследени кризи. За разлика от редовно правителство „неговото не е имало и 100 секунди кредит на доверие“.

Част от дневния ред на редовното правителствено заседание предвижда проект на доклад за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показателите на консолидираната фискална програма за деветмесечието на 2022 г. Вносител на проекта на доклад е служебният министър на финансите Росица Велкова.

Правителството ще обсъди още План за действие в изпълнение на препоръката на Съвета за създаване на европейска гаранция за децата (2020 – 2030 г.).

В дневния ред на заседанието на кабинета е включено и обсъждане на промени в Споразумението за предоставяне на помощни услуги в подкрепя на изготвянето на планове за управление на речните басейни и на планове за управление на риска от наводнения, сключено между Министерството на околната среда и водите Международната банка за възстановяване и развитие.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук