Европейската столица на културата за 2019г. ще Ви разкрие своята древна история, свързана с римляните, персите и османците.

Разходка на репортера на британския вестник „Гардиън” Том Алън със Светлана Куюмджиева (арт директор на Пловдив Европейска столица на културата 2019) и Румяна Толова (PR).

КАКВО ИМА ЗА ЗАКУСКА?

Баница е българска традиционна закуска. Тестени листи са пълни със сирене. Най-вкусната баница ще откриете около Капана или в Стария град.

Пловдив-Европейска столица на културата

НОЩ В ОПЕРАТА

Античният театър е най-известната културна забележителност на Пловдив – римски амфитеатър в драматична позиция на хълм над града. Посетителите могат да се насладят на изпълненията на Пловдивската опера и нейните международни гости, докато седят на древни мраморни седалки, гледащи към целия център на града.

ТВОРЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО

Капана е творческото сърце на града, пешеходна зона, пълна с магазини, ресторанти и галерии. През 90-те години това беше зона за паркиране, пълна с разрушени къщи. Трансформацията започна през 2014 г., когато в областта се преместиха 10 творчески предприятия, финансирани от Фондация „Европейска столица на културата“.

Пловдив

ИЗКУСТВО И БАНЯ

Много често културните преживявания в Пловдив са интересна смесица от съвременно изкуство и вековни архитектурни и културни паметници. Основана през 1995 г., Древната баня е била управлявана от независима художествена асоциация повече от 20 години. Интериорът на турската баня от 16-ти век е все още непокътнат, така че произведенията на изкуството са разположени в автентична атмосфера с оригинални каменни стени и зашеметяващ централен купол.

В момента пространството се управлява от Градската галерия и е основно място за изложби на съвременно изкуство.

Пловдив, Европейска столица на културата

КЪЩИ ОТ ВРЕМЕТО НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ

Хълмистият град Пловдив е известен с фотогеничните си извити калдъръмени улички и красиво запазените градски къщи от епохата на Османската империя.

ПИЙТЕ ТРАКИЙСКО ВИНО

Низината, върху която е построен Пловдив, има идеален климат за отглеждане на грозде, особено червени сортове, като тъмният мавруд (явно се отглежда тук от времето на траките). Организират се дегустации на вино, при които ще може да опитате познати и непознати сортове.

Пловдив, Капана

ХРАНАТА

Храната е една от силните страни на Пловдив, в новото поколение ресторантьори използват местни съставки, за да превърнат модерната храна в традиционна българска. Ще може да опитате свински ребра, боб или качамак, които ще Ви оставят без думи.

КАТЕРЕНЕ ПО ТЕПЕТАТА

Пловдив е построен на седем хълма. Сега всъщност има само шест. Най-популярният за туристите е Небет тепе, един от трите хълма на Стария град. Най-ранните археологически останки датират от 4000 г.пр.Хр. (Пловдив твърди, че е най-старият постоянно обитаван град в Европа). Но Бунарджик тепе, известен още като Альоша Хил, с огромната статуя на съветския войник, който се издига на върха, е особено специален. Гледката от върха е превъзходна и често е предпоставка за партита на открито.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!