Ги Верховстат
На снимката: координаторът на ЕП за Брекзит Ги Верховстат

Европейският съюз е решен да поеме контрол върху процеса на Брекзит, като отхвърли искането на Трезе Мей за тримесечно отлагане на „развода“ и постави изискване датата на излизането на Обединеното кралство да не е по-късно от 22 май, съобщи „Гардиън“.

Тереза Мей поиска удължаване по член 50 до 30 юни от представителите на ЕС в Брюксел, така че да може тя да прокара през парламента необходимото законодателство, ако преди това най-накрая убеди депутатите подкрепят плана за Брекзит следващата седмица.

На срещата на посланиците на ЕС късно снощи е постигнат консенсус, че има твърде големи рискове, ако Великобритания все още е член на блока след 23 май, когато започват европейските избори. Източници на изданието разкриха, че някои държави са се застъпвали за по-дълъг период на отлагане, а други – за още по-кратък, но накрая е имало обединяване около датата 22 май като краен срок.

Държавните и правителствени ръководители ще имат дискусия и днес, четвъртък, след обръщение към тях от страна Мей, и трябва да постигнат единодушие за датата, която да се запише в комюникето от срещата.

„22 май трябва да бъде границата – каза високопоставен дипломат – Причината е, че трябва да има много ясно послание от Европейския съвет. Да – за кратък срок, при условие че премиерът прокара сделката си през Камарата на общините. Но след това ситуацията става крайно сложна. Не може да се справим, без да бъдат избрани британски евродепутати“.

Координаторът на Европейския парламент за Брекзит, Ги Верховстат, каза пред „Гардиън“:

„Ще има проблем с юни. Абсолютно не е в интерес на Европейския съюз излизането да стане след датите на европейските избори.“

Правната служба на ЕС уточни, че крайната гранична легална дата за евентуален Брекзит е 1 юли, тъй като новият парламент се събира на 2 юли.

Хаосът в Уестминстър обаче убеди европейските столици в опасността Великобритания да остане в ЕС дори и след това, но без да има избрани евродепутати. Такъв развой на нещата може да доведе до парализиране на европейските институции, подчертаха юристите на ЕС.

Верховстат коментира, че е време за Мей да свърши малко „междупартийна“ работа. По думите му проблемът не е, че Великобритания не гледа на Брекзит като на екзистенциална криза, а по-скоро го третира като елемент в борбата между консерватори и лейбъристи.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук