Пловдив

Пловдив, една от европейските столици на културата през 2019 г., се оказа забъркан в скандал с хомофобията, тъй като местните власти се опитват да отстранят ръководителя на организационния комитет заради фотографска изложба, посветена  на темите на хората с нетрадиционна сексуалност и джендър идеология.

Длъжностните лица в българския град, който е домакин на изданието 2019 на европейската столица на културата заедно с Матера в Италия, казаха, че фотоизложбата „Балканска гордост“, която трябва да бъде открита през юли, трябва да бъде спряна.

„Не искаме да го правят. И ние ще ги спрем, използвайки всички законни и, ако е необходимо, незаконни средства“ – каза Александър Сиди, депутат от националистическата партия ВМРО.

В понеделник градският съвет ще гласува дали да препоръча отстраняване на ръководителя на общинската фондация за култура Светлана Куюмджиева. Той се надява да принуди кмета на града да действа.

В изложбата ще бъдат представени снимки от минали гей-празнични събития, проведени в региона на Балканите, както и концерт и дискусионен форум. Тя се организира от фондация „Глас“, група за правата на хората с нетрадиционна сексуалност.

„Това е същото като провеждането на гей-парад в Пловдив – каза миналата седмица Борислав Инчев от ВМРО-Пловдив – Много съм любопитен какво ще стане, ако някой учител допусне грешка и изпрати учениците си да видят изложбата. Какво ще видят? Как ще обясни това?“

Куюмджиева каза, че намесата на местните съветници е „грозна провокация“, отбелязвайки, че проектът за европейска столица на културата изисква гаранция за политическа ненамеса.

„Това може сериозно да навреди на репутацията и имиджа, които изграждахме през последните пет години. Такава намеса в програмата може да се третира само като дискриминация и цензура“, каза тя пред „Гардиън“.

ВМРО, една от трите ултранационалистически партии, които понастоящем са в правителството в София, получи публична подкрепа от 21 от 50-те членове на градския съвет, включително номинално лявата Българска социалистическа партия и местната коалиция „Обединена за Пловдив“.

„Пловдив е повече или по-малко консервативен град. Други проекти трябваше да бъдат приоритет“ – каза Евелин Парасков от „Обединени за Пловдив“.

Той твърди, че подкрепя отстраняването на Куюмджиева, но основният му проблем е липсата на прозрачност по отношение на изразходването на публични средства от Пловдив 2019, а не на съдържанието на изложбата.

Има опасения за нарастващата хомофобия в България. Според проучване от март, поръчано от „Глас“, само един от всеки трима българи няма да има нищо против, ако съседът им е гей. През март един човек проникна в Центъра на „Рейнбоу“ в София – първия център на хората с нетрадиционна сексуалност и джендър идеология в страната, и извърши вандализъм. Центърът имаше разбит прозорец в друга атака в петък.

По-рано тази година имаше две нападения срещу жени с нетрадиционна ориентация в София, предизвикани от външния им вид, според местна НПО. Миналия месец по стените на щаба на „Пловдив 2019“ бяха надраскани надписи „Не на гей пропаганда в Пловдив“ с графити.

Симеон Василев от „Глас“ каза, че неговата организация ще намери начин да изпълни проекта.

„Политиците, изглежда, не разбират съдържанието на културния продукт и не успяват да осъзнаят, че европейската столица на културата не трябва да бъде политизирана и изпълнена с интриги – каза той – Темата на Пловдив 2019 е „заедно“. Къде е обединението в момента? „

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!